Vegan Streaker is te ver gegaan

ERMELO – Peter J., de zogenaamde Vegan Streaker, hoorde vandaag in de Rechtbank Zutphen 30 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk tegen hem eisen. Op 28 mei stak J. (35) niet alleen een aantal vrachtwagens van Tomassen Duck-To BV in de brand, maar per ongeluk ook zichzelf. 

De officier van justitie eiste de dertig maanden omdat er niet alleen een gevaar was voor deze vrachtwagens en of het bedrijf, maar de dader niet wist of er wellicht personen in de trucks of het bedrijf aanwezig waren. De kans dat dit voor enkelen zwaar lichamelijk letsel kon opleveren was daarbij groot. Ook ontstond er door de brand gevaar voor de omwonenden waarbij zelfs enkele woningen moesten worden ontruimd. Rond middernacht klom J. over het hek van het bedrijfspand aan de Fokko Kortlanglaan en besprenkelde benzine over een truck en stak deze aan. Omdat hij zelf ook in brand stond ontdeed hij zich al rennend van zijn kleding en verstopte zich in de nabijheid van het bedrijf. Vanwege brandwonden bezocht J. eerst de huisarts en meldde zich na twee dagen bij de politie in Apeldoorn en legde een volledige bekentenis af. Zijn autosleutel was bij de eendenslachterij gevonden en deze leidde naar zijn auto die dicht bij het bedrijf geparkeerd stond.

Geweldloos

Tijdens zijn actie gingen drie trailers en een vrachtwagen in vlammen op en ook het weeghok raakte beschadigd. Op de zitting verklaarde J dat hij met deze actie wel wat ver was gegaan omdat hij meestal geweldloos actie voerde, maar wilde met zijn daad de eendenslachterij aan de kaak stellen. Tomassen Duck-To vroeg ook om een schadevergoeding ter hoogte van 156.000 euro omdat de verzekering niet alle schade had vergoed. J. gaf aan dat bedrag wel te zullen betalen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.