Agenten ontdekten het duo tijdens controle in Ermelo

ERMELO/ HARDERWIJK - De politie heeft dinsdagmiddag 8 december twee mannen (21 en 24) uit Harderwijk aangehouden na de vondst van 840 nitraten en 60 cobra’s. Het zware, illegale vuurwerk lag grotendeels opgeslagen in een kelderbox.

Agenten kwamen het duo op het spoor tijdens een controle in Ermelo. In het voertuig van de twee werden 200 nitraten en de 60 cobra’s aangetroffen. In de kelderbox van het flatgebouw in Harderwijk, waar de verdachten wonen, werden nog eens 640 nitraten aangetroffen.

Strafblad

De twee verdachten zitten nog vast en het onderzoek zal worden voortgezet. Het in het bezit hebben en/of verhandelen van illegaal vuurwerk zorgt vrijwel altijd voor een strafblad. De rechter kan een maximale gevangenisstraf van zes jaar opleggen. Illegaal vuurwerk is nog steeds een groot veiligheidsprobleem. De inspanningen van de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport en het Openbaar Ministerie om de handel in illegaal vuurwerk te bestrijden worden daarom onverminderd voortgezet. Niet alleen het verkopen van illegaal vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die illegaal vuurwerk kopen zijn strafbaar. Naast de inzet op de opsporing van het illegale vuurwerk wijst de politie ook op het algehele vuurwerkverbod voor de komende jaarwisseling.