Twintigjarige man stal pinpassen van kwetsbare ouderen

ERMELO/ REGIO - Een twintigjarige man uit Koog aan de Zaan is door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot een taakstraf van 180 uur en een (voorwaardelijke) gevangenisstraf van 182 dagen. De man kreeg deze straf vanwege diverse pinpasfraudes. Hij koos zijn slachtoffers onder anderen in Harderwijk, Ermelo en Putten.

In november vorig jaar begaf de jongeman zich op de Veluwe waar hij met behulp van een valse sleutel toegang verkreeg tot de woningen van vooral oudere mensen. Door het handelen van verdachte, namelijk het pinnen met de bankpassen van de slachtoffers, heeft hij een bijdrage geleverd aan bankhelpdeskfraude. Dit rekent de rechtbank de man uit Koog aan de Zaan zwaar aan. Anderzijds heeft deze man verklaard dat hij is afgeperst en dat hij door een groep jongeren is aangezet tot deze misdrijven. Hoewel de man zich wellicht in een benarde positie bevond, had hij volgens de rechter andere keuzes moeten maken door bijvoorbeeld aangifte te doen vanwege die afpersing.

Taakstraf en gevangenisstraf 

De rechter besloot de jongeman te veroordelen tot een taakstraf en een gevangenisstraf. Gezien de ernst van de feiten was een onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend. Maar de rechter bepaalde dat een onvoorwaardelijke gevangenisstraf de goede weg die verdachte is ingeslagen zou doorkruisen. Wel heeft de man nu een forsere stok achter de deur waardoor men hoopt dat het hem ervan weerhoudt in de toekomst weer strafbare feiten te plegen. Van de gevangenisstraf van 182 dagen zijn er 164 voorwaardelijk.