Dertig maanden gevangenisstraf

ERMELO - Een notoire inbreker is vorige week ook veroordeeld voor de inbraak in een vakantiewoning in Ermelo. De rechtbank heeft de verdachte veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf voor het plegen van in totaal een viertal diefstallen en drie pogingen daartoe. Deze zijn op brutale wijze uitgevoerd. Verdachte had het vooral voorzien op woningen waar oudere en dus doorgaans kwetsbare mensen woonden.

De rechter in Zutphen achtte overtuigend bewezen dat de man op 17 augustus vorig jaar een inbraak heeft gepleegd door via een slaapkamerraam de woning te betreden. De eigenaren van de woning waren die ochtend om 09.25 uur vertrokken. Alles was afgesloten. Het slaapkamerraam stond op de ventilatiestand. Om 16.00 uur kwamen zij weer thuis. Het sieradenkastje lag op bed en was leeg. In dat kastje zaten normaal de sieraden van de vrouw. Verder waren alle lades open getrokken. Op het nachtkastje stond een doosje met sieraden. Die had de inbreker weggenomen. Op het doosje lag een Cartier dameshorloge. Ook die was weggenomen. Op het nachtkastje van de man stond een kastje voor zijn horloge. In het kastje zaten drie horloges en op het kastje nog eens vier. In totaal zijn er zeven horloges, een zilveren armband en een zilveren halsketting weggenomen.

Sporenonderzoek

Uit het proces-verbaal van sporenonderzoek blijkt dat het uitzetijzer van het raam afgebroken was. De verbalisant heeft drie vingerafdrukken veilig gesteld op de uitgetrokken lades van een sieradenkastje. De officier van justitie heeft gesteld dat wettig en overtuigend bewezen kan worden geacht dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan alle aan hem ten laste gelegde feiten. Gelet op de hardnekkige recidive van verdachte ziet de rechtbank geen aanleiding een deel van de gevangenisstraf voorwaardelijk op te leggen, temeer omdat verdachte na een eerdere plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders gewoon door is gegaan met het plegen van strafbare feiten. De verdachte moet ook schadevergoeding betalen aan benadeelden.