Gevangenisstraf voor auto-inbraak

ERMELO - Twee mannen, die betrokken waren bij een auto-inbraak in Ermelo zijn afgelopen week veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee en zes maanden. De mannen, afkomstig uit Litouwen, werden eind vorige maand in Soest op heterdaad aangehouden.

Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid waren naar aanleiding van uit het buitenland verkregen informatie over internationaal rondtrekkende voertuigcriminelen een onderzoek gestart. Tijdens dat onderzoek kwam men dit tweetal op het spoor en dat leidde uiteindelijk tot de aanhouding in Soest. De daders richtten zich vooral op auto-onderdelen als navigatiesystemen.

Buitenland

De 26-jarige man is veroordeeld voor een auto-inbraak in Soest op 24 mei en een auto-inbraak op 16 mei in Ermelo. Hij heeft zes maanden gevangenisstraf gekregen, omdat de rechter vond dat dit voldeed aan de kenmerken van ‘mobiel banditisme’ en daarvoor een strengere richtlijn gehanteerd wordt. Er was namelijk ook informatie uit het buitenland dat deze man zich ook daar schuldig maakte aan auto-inbraken. De andere man is alleen voor de inbraak van 24 mei veroordeeld. 

Mobiel banditisme

Het Openbaar Ministerie (OM) gebruikt sinds 1 mei een nieuwe richtlijn voor de aanpak van mobiel banditisme. Deze richtlijn biedt een officier van justitie handvatten voor het bepalen van hogere strafeisen voor bijvoorbeeld inbraken, winkeldiefstallen en zakkenrollerij als die gepleegd worden door internationaal opererende mobiele bendes. Volgens de nieuwe richtlijn eist justitie voortaan in principe alleen nog onvoorwaardelijke gevangenisstraffen. Mobiel banditisme moet volgens het OM beschouwd worden als ‘internationaal georganiseerdere criminaliteit’.