Wapen wordt vernietigd, eigenaar door naar HALT

ERMELO – Wijkagent Instellingen Jurion Veenstra heeft vanmiddag bij een jongen een nep Walther P99, het dienstpistool van de politie, in beslag genomen. Dit zeer echt gelijkend speelgoed is verboden.

Veenstra vindt het wel leuk als jongeren enthousiast zijn over de politie, meldt hij op Instragram. ,,En als ze daarin stappen zetten, is het helemaal goed. Dat ze vervolgens een nep Walther P99 Airsoft aanschaffen heb ik wat gemengde gevoelens over.’’ Een nepwapen in bezit hebben is in Nederland strafbaar. En terecht, want zo’n wapen is niet van echt te onderscheiden. Veenstra legt zijn eigen pistool ernaast: ,,En wees eerlijk, zie je het verschil met een echte?’’

Misdrijf

De Nederlandse wet is hier duidelijk over. Als je met een nepvuurwapen rondloopt dat geschikt is om iemand mee te bedreigen, dan is dat een misdrijf. Je kunt er 9 maanden gevangenisstraf voor krijgen of een geldboete tot € 20.500. Als je met een goedgekeurd speelgoedwapen voor een dreigende situatie zorgt, dan is dat een overtreding. De straf die hierop staat is ook hoog. Je kunt dan een geldboete krijgen tot € 8.200. De wijkagent geeft aan dat het in beslaggenomen wapen wordt vernietigd en de jongen kon worden doorgestuurd naar HALT. Hij krijgt hiermee geen strafblad.