'Boeken zorgen juist nu voor benodigde verstrooiing'

ERMELO – Afgelopen dinsdag maakte premier Mark Rutte tijdens de persconferentie dinsdag bekend dat bibliotheken de komende weken moeten sluiten. Dit leidde echter tot verzet en een motie door alle partijen in de Tweede Kamer gesteund.

Wat zijn nu de gevolgen voor de Bibliotheek Noordwest Veluwe? ,,Wij zijn gesloten, maar we laten niemand in de kou staan,” zegt Matine van der Haar, communicatiemedewerker van de Bibliotheek Noordwest Veluwe. ,,We weten hoe belangrijk lezen kan zijn. In deze tijd kan een boek juist zorgen voor verstrooïng.” Daarom wordt er weer een start gemaakt met de afhaalbieb en de bezorgbieb.

Bezorgbieb

Met de afhaalbieb kunnen mensen titels van boeken reserveren op de gebruikelijke manier. ,,Medewerkers zetten het dan klaar om af te halen,” aldus Van der Haar. Voor de kwetsbare doelgroep komt de bezorgbieb. Online of telefonisch kunnen boeken worden gereserveerd en er is een samenwerking met de Gresbo om de boeken te bezorgen.

Zwakkeren

Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om e-boeken digitaal te lezen. ,,Maar we merken dat deze coronaperiode juist veel impact heeft op de zwakkeren in de samenleving. Dat is vaak ook de groep die het liefst een boek in handen heeft. E-books zijn dan vaak wat lastig.” Van der Haar merkt dat de organisatie veel geleerd heeft van de periode in het voorjaar. Er kan nu snel geschakeld worden. ,,We zijn ook beter ingespeeld op restricties,” aldus de medeweker van de Bibliotheek Noordwest Veluwe. ,,Nu kunnen we de afhaalbieb zo van de 'plank' pakken.” Van der Haar gaat er vooralsnog vanuit dat de maatregelen twee weken duren. ,,Maar er is niks zo veranderlijk als corona en daar bewegen we in mee.”