Shetterie heeft pony-opvang niet voor elkaar

ERMELO – Vanmorgen liepen er weer een stuk of tien paarden en shetlandpony’s van de Shetlander Opvang Shetterie los op de Telgterweg. De achtste keer in één maand! En dat is niet alles. Buurtbewoners zien al langere tijd dat de opvang vervuilt is en de dieren slecht verzorgd zouden worden.

Dat klagen uit zich onderhand in boosheid omdat, ondanks aandringen, de eigenaren van de opvang de omheining niet goed voor elkaar hebben, waardoor de pony’s steeds kunnen ontsnappen. En paarden en pony’s op de weg geeft een enorm risico voor de verkeersveiligheid, én uiteraard voor de pony’s zelf. De eigenaren van de Shetterie wonen niet bij de opvang, waardoor de omwonenden elke keer de paarden en pony’s bij elkaar moeten drijven om gevaar te voorkomen. De omwonenden, waarvan de namen bij de redactie bekend zijn, proberen de eigenaren dan te bellen. ,,Maar die nemen de telefoon dan niet op. Dus bellen we de politie. Tja, en dan zijn ze meteen geïrriteerd, maar we helpen ze alleen maar. We hebben nu deze maand al zeven of acht keer zo’n tien tot twaalf paarden en pony’s teruggedreven in het weiland. Dat moet echt een keer stoppen."

Moeras

Vandaag was ook de milieupolitie aanwezig en deze constateerden dat het land waar de paarden en pony’s staan, totaal ongeschikt is. ,,Het is daar een moerassige bende, met weinig gras waar met goed fatsoen geen 25 paarden kunnen lopen. En de omheining is ook niet op orde, laat staan dat er stroom op het draad staat." De eigenaren hebben van de milieupolitie een bekeuring ontvangen. De Shetterie maakt sinds september gebruik van dit stuk land. Daarvoor was de opvang gevestigd aan de Buitenbrinkweg. 

Reactie eigenaresse

Later op de avond belt eigenaresse Samantha Hailey. Ze is boos en eist dat het artikel van de site wordt gehaald. ,,Er klopt niets van. Ik laat mijn bedrijf niet zomaar naar beneden halen.´´ Op de vraag wat er dan niet klopt blijkt de pijn vooral te zitten in de bewering dat er niet goed voor de paarden en pony´s wordt gezorgd. Maar het is wel juist dat de paarden en pony´s uitgebroken waren. ,,Ze waren even los geweest en naar een ander weiland gegaan.´´ En nee, ze zijn echt niet acht keer losgebroken, hooguit een keer of vier, vijf. En ook niet in één maand. Hailey is van mening dat de omheining van het landje steeds wordt vernield, want de dieren breken steeds op dezelfde plek uit. ,,En jammer genoeg hebben we daarvan geen bewijzen, daarom gaan we ook camera´s ophangen.´´ De eigenaresse vindt het ook nog belangrijk om te vermelden dat ze regelmatig controles krijgen, dus als er wat mis zou zijn, zouden ze dat wel gehoord hebben. Daarnaast is er vanmorgen inderdaad politie geweest, maar hebben ze geen bekeuring gehad. Op de vraag waarom ze van de Buitenbrinkweg verhuisd zijn naar de Telgterweg antwoord ze: ,,Het landje daar was erg klein en het was bij iemand anders. We wilden liever een eigen stuk grond voor de paarden en pony’s, daarom zijn we daar weggegaan.’’