Ondernemers verwachten geen problemen

ERMELO - Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, wil het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea en theaters vanaf 1 december verplichten. Ook bij de kapper, op het gemeentehuis en in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen een mondkapje gaan dragen. Voor zover mensen dat al niet doen, want een lokaal onderzoek wijst uit dat 80 tot 90% van de klanten al een mondkapje draagt.

,,Natuurlijk gaan we vanaf dinsdag aangeven dat het verplicht is, maar daar verwacht ik geen problemen door,” reageert ondernemer Wim Meijers van InterSport. ,,Tot op heden verloopt alles soepeltjes en ik vind dat klanten er goed mee omgaan.” Bij Plus Berntsen draagt zelfs 98% nu al een mondkapje. ,,Als we iemand zien binnenkomen zonder mondkapje zullen we kenbaar maken dat het nu echt verplicht is,” zegt supermarkteigenaar Sander Berntsen. Toch is hij niet van plan om mensen de deur te weigeren. ,,Op dit moment is de communicatie dat BOA’s zelf de winkels zullen bezoeken en mensen adviseren danwel bekeuren.”

Trouwe klanten

,,Plicht is plicht,” zegt ondernemer Hammie van Heukelum, eigenaar MD Fashion & Shoes. ,,We zullen klanten vertellen dat dit is ingegaan, want dat zal vast niet iedereen weten. We bieden onze klanten vooral koffie aan.” Van Heukelum is blij dat ze lokaal gesteund wordt en hoopt dat de trouwe klanten niet wegblijven. Verschillende grote ketens laten zich vandaag uit met de mededeling dat ze hun klanten niet verplichten een mondkapje te dragen. Dit met de verklaring dat een winkelmedewerker geen handhaver is. Warenhuis Action daarentegen gaat klanten die het dragen van een mondkapje weigeren, in principe niet toelaten.

Vergeten

Ook 03eenenveertig, de kledingwinkel van Raymond van Schaik, hanteert de mondkapjesplicht. ,,Dat deden we al toen het 'dringend advies' werd gegeven,” zegt de ondernemer. ,,In het begin heeft dat veel negatieve reacties opgeleverd, maar daar staan we boven. Ik kies dan voor de mensen die zich wel aan de regels houden. En wees eerlijk: baat het niet dan schaadt het niet.” 03eenenveertig heeft mondkapjes bij de deur liggen voor klanten die het vergeten zijn. Overigens kunnen mensen om medische redenen weigeren een kapje te dragen.

Contactberoepen

,,Wij werken nu tien weken met mondkapjes en dat gaat erg goed,” vertelt Gert Koelewijn, eigenaar van HiziHair. ,,Wij vallen als kapper onder de contactberoepen,” Koelewijn heeft er alle vertrouwen in. ,,Vooral omdat het al zo goed als geïntegreerd is. Ik ben best trots op de klanten die in de salon komen en als vanzelf eraan meewerken. Wij bieden ook mondkapjes aan tegen kleine vergoeding voor klanten die hem vergeten zijn mee te nemen of er gewoon niet aan hebben gedacht.” Ook IJme Woensdregt, eigenaar van ict-bedrijf Elementa, ziet geen problemen. ,,Zelf dat ding steeds weer opzetten lukt ook goed,” zegt hij. ,,Eigenlijk doen we dat al een aantal weken.”

Medische reden

Echt wegsturen gaat voor de meeste ondernemers te ver. ,,Misschien is er een medische reden waarom iemand geen mondkapje draagt,” zegt Willem Boeve, eigenaar van DA drogisterij. ,,Ik ga er vanuit dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt.” Boeve verwacht geen problemen met de mondkapjesplicht. ,,Maar het controleren laten we graag aan de overheid over. Dat lijkt me wel zo verstandig,” vult Elise Walinga (Riemer&Walinga) aan. ,,Wij verwachten ook geen problemen. Vrijwel iedereen doet het al en we zijn er inmiddels aan gewend. Het personeel verdient wel extra momentjes om even een frisse neus te halen.”

Toegang ontzeggen

Ditty Jansen van That’s It vindt het geen probleem. ,,Hoe eerder dit achter de rug is hoe beter,” zegt ze. De meeste mensen droegen de afgelopen weken al een mondkapje. Dat heeft ook Ron van Bruggen (De Zaak van Ermelo) geconstateerd. ,,Maar als mensen na vandaag geen mondkapje opdoen, moeten we ze helaas de toegang ontzeggen. Ik verwacht op een enkeling na, geen problemen,” aldus de ondernemer. Niet iedereen is het eens met de mondkapjesplicht, toch zal men zich aan de regels houden. ,,Ja, want anders is sluiting van de winkels ook in zicht,” zegt Meijers. ,,Een mondkapje dragen in openbare ruimtes, dat is het enige wat we moeten doen. Laten we met elkaar hier niet moeilijk over doen en proberen winkelsluiting te voorkomen!”