Uitdaging om lesroosters te realiseren

ERMELO – Vandaag konden de Groevenbeekleerlingen van leerjaar VWO-4, die vanaf 18 november thuis moesten blijven vanwege een aantal door corona besmette leerlingen, weer naar school. Toch is het coronaprobleem nog niet opgelost.

,,Vorige week zijn er weer acht nieuwe leerlingen en twee medewerkers positief getest op Covid-19,’’ vertelt woordvoerder Rein Tanis. ,,Een praktijkvak kon vorige week een paar dagen niet gegeven worden en één klas volgde online-onderwijs.’’ Christelijk College Groevenbeek heeft dit jaar last van een hoger ziekteverzuim onder het personeel dan in andere jaren. ,,Daarbij komt dat er docenten afwezig zijn omdat ze zich moeten laten testen of omdat ze in quarantaine zijn. Het is dus elke dag een uitdaging om een goed lesrooster te realiseren.’’ Overigens is het geen probleem om tussentijdse vacatures in te vullen.

Twee kwaden

Als er landelijk wordt besloten om de Kerstvakantie met een week te verlengen met thuisonderwijs dan gaat College Groevenbeek daar in mee. ,,We moeten wel, maar we zijn niet echt enthousiast over een week online onderwijs,’’ aldus Tanis. ,,Dat is toch echt minder goed voor de leerlingen dan fysiek onderwijs. Bovendien kunnen de praktische vakken niet online gegeven worden.’’ Een week langer de leerlingen thuis is vooral ook omdat deskundigen van het OMT willen onderzoeken of dat kan helpen om het aantal corona-besmettingen naar beneden te krijgen. Tanis is daar niet zo van overtuigd. ,,Als we online onderwijs geven, maar er is geen lockdown, dan hebben de leerlingen toch contacten en kunnen er even goed besmettingen plaatsvinden.’’ Onderwijsminister Arie Slob weet ook dat als de scholen een week langer dicht zijn, dat dit gevolgen heeft voor de achterstanden, ,,maar we moeten ook die besmettingen serieus nemen.’’ Eigenlijk is het dus kiezen tussen twee kwaden.

Middelbare scholieren

De GGD maakte al eerder bekend dat er steeds meer besmettingen plaatsvinden op scholen en kinderdagverblijven. Ongeveer 8,5 procent van de getraceerde besmettingen was op een school of kinderdagverblijf. Bij een derde van die besmettingen ging het om een onderwijskracht en de helft was middelbaar scholier. Dat beeld is ook zichtbaar in de cijfers van het RIVM: de besmettingen in de leeftijdscategorie 13 tot en met 17 jaar neemt het hardst toe.