'Het leukste is om te ontdekken hoeveel je in je hebt' 

ERMELO - Na een zenuwslopende halve finale zijn er nog slechts vier kandidaten over die met elkaar de strijd aangaan in de finale van Project Rembrandt. Eén van hen is de Ermelose Alfrédo Doornkamp. Voordat hij deelnam aan deze wedstrijd had hij nog nooit met olieverf geschilderd. Nu doet hij niets liever. Maar wordt hij de beste amateurkunstschilder van Nederland?

Zondagavond wordt de finale van het tv-programma Project Rembrandt uitgezonden. De finalisten verblijven voor de technische opdracht 24 uur aaneengesloten in het Rijksmuseum. Daarnaast presenteren de schilders hét schilderij waarmee ze juryleden Lita en Pieter uiteindelijk moeten overtuigen; hun eigen meesterwerk. ,,Hier heb ik meer dan 150 uur aan gewerkt,” vertelt Doornkamp, trots dat hij zover gekomen is. ,,Ik heb heel veel geleerd,” aldus de man die enkele jaren geleden Aruba verruilde voor Ermelo. Deelname aan het tv-programma zorgde er overigens ook voor dat hij een carrière switch maakte. Zijn werkzaamheden in de tbs-kliniek heeft hij beëindigd. In ruil daarvoor is hij nu docent beeldende vorming op Christelijk College Groevenbeek in Putten.

Pabo

,,Eigenlijk ben ik nu terug van waar ik kwam,” legt Doornkamp uit. Op Aruba volgde hij de Pabo en gaf hij les in het basisonderwijs. Nu volgt hij de opleiding beeldende vorming en kan hij tegelijkertijd les geven op het voortgezet onderwijs. Kunst is voor hem een middel om leerlingen op heel veel fronten verder te helpen. ,,Ik heb hele leuke klassen en de leerlingen kijken ook naar Project Rembrandt.” Hij lacht. ,,Sommigen kijken echt tegen me op.” Op de vraag wat Project Rembrandt met hem gedaan heeft antwoordt hij: ,,Het leukste is te ontdekken hoeveel je nog in jezelf hebt.” Doornkamp houdt van uitdagingen. ,,Dat is goed voor je ontwikkeling.” Terwijl de Ermelose finalist zijn doek op de ezel zet, ligt zijn zoon rustig in de box voor zich uit te kijken. ,,Het was een enorm drukke periode,” vertelt hij. Zijn vrouw Patricia was precies in de periode van de tv-opnames uitgerekend en hun zoon kwam tussen de afleveringen door op de wereld. Een beetje moe is Alfrédo Doornkamp dan ook wel. ,,Maar ik zou het allemaal zo weer doen.”

Pronkstuk

Project Rembrandt is voor de Ermeloër een echte springplank. Zijn ontwikkeling in het schilderen heeft een enorme boost gekregen. Hij hoopt dan ook binnenkort eens te exposeren. Wellicht met als pronkstuk zijn meesterwerk. Wat dat is, blijft nog geheim. Wel wil hij vertellen dat het een groot werk is. ,,Dat vond ik heel spannend, want ik werk normaal gesproken niet zo groot. Maar al snel ontdekte ik dat je op een groot doek ook grote bewegingen kunt maken.” Overigens schilderde Doornkamp vooral ’s nachts. ,,De ideeën kwamen vaak ’s avonds als ik tot rust kwam.” Pas dan kon hij ook rustig aan het werk, zonder onderbrekingen. Over de opnames is hij vooral enthousiast hoewel het lange, vermoeiende dagen waren. ,,Wat je natuurlijk op tv niet ziet is dat we tijdens de schilderopdrachten regelmatig onderbroken werden. Dan stond er weer een cameraman voor je neus of gingen ze recht in je beeld opnames maken waardoor je je onderwerp niet kon zien. Dan is het best moeilijk om te focussen.” Maar juist omdat Doornkamp op deze manier leerde omgaan met tijdsdruk en stress bevalt hem het schilderen in de huiskamer opperbest. ,,Voor mij is dit ontspanning.” De finale is zondagavond te zien op NPO1 om 20.25 uur.