'Een vrij onbekend stukje geschiedenis'  

ERMELO - Het had een jaar vol festiviteiten moeten worden: 75 jaar bevrijding. Een jaar waarin verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, bekende en minder bekende, een plek zouden krijgen. Door de pandemie liep dat anders. Toch is er in dat kader nu ook in het gemeentehuis, dat zo goed als geheel gerenoveerd is, een ruimte met een verhaal. Ambtenaar Hendrik Franken wordt vanaf vandaag in een moderne vormgeging herdacht. Een onbekend verzetsverhaal.

Hendrik Franken hielp onderduikers, onder wie vervolgde Joodse medeburgers en arbeidsinzetweigeraars, aan valse papieren en bonkaarten. Hij werkte op het distributiekantoor in Nunspeet. Medio 1943 kreeg hij een oproep om zich te laten keuren voor werk in Duitsland. Hij liet de Duitsers geloven dat hij al in Duitsland werkte, maar dat was alleen op papier. In werkelijkheid zette hij zijn werkzaamheden op het distributiekantoor gewoon voort. Omdat teveel mensen van zijn werk afwisten, werd dit toch te gevaarlijk en dook hij in april 1944 onder in Almelo. Naast hem woonde echter een NSB'er, waardoor hij niet naar buiten kon. Dat kon hij niet volhouden. Om die reden keerde hij terug naar Ermelo, waar hij op 1 oktober 1944 op de gemeentesecretarie terechtkwam. Onverdroten zette hij ook daar zijn ondergrondse activiteiten voort. Hij werkte onderduikers administratief weg door hen als evacué te registreren.

Gearresteerd

,,Het is een vrij onbekend stukje geschiedenis," vertelt wethouder Hans de Haan. ,,Door dit te visualiseren, wordt het verhaal verteld." Het werk van Franken heeft tragische consequenties. Op 9 februari 1945 werd hij door de SD gearresteerd en meegenomen naar de kazerne in Ermelo. Daarna is hij overgebracht naar de Koning Willem III-kazerne in Apeldoorn en vervolgens naar De Kruisberg in Doetinchem. Als represaille voor de aanslag op Hanns Albin Rauter in de nacht van 6 op 7 maart 1945 bij Woeste Hoeve werd hij met 116 anderen gefusilleerd. De Haan is blij met de visualisering: ,,Het prikkeldraad verbindt de hoofdstukken. Tegelijkertijd staat het natuurlijk symbool voor gevangenschap." Franken werd in eerste instantie begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). Na de bevrijding is hij herbegraven op de Algemene Begraafplaats in Nunspeet, naast het graf van Opa Bakker, de grote man van het Verscholen Dorp (Vierhouten).