Het wordt een winterse week

ERMELO - We zijn afgelopen week vaak gewaarschuwd voor het extreme weer wat vanaf zaterdagmiddag ons land zou bereiken. In Ermelo begon het langzaam te sneeuwen vanaf een uur of negen ’s avonds. We vroegen Ermelo’s weerman Jaap de Vries hoe extreem dit eigenlijk is.

De meeste mensen die zondagochtend uit het raam keken, zagen een witte wereld. Door de harde wind werd de sneeuw op sommige plaatsen opgestuwd tot sneeuwduinen van wel een halve meter hoog. Vanwege het weer lag ook het gehele openbaar vervoer plat en stonden er zelfs files omdat er toch mensen de weg op gingen of moesten. ,,Als (amateur)weerman hou ik van extreme weersituaties. Dat is wat me zo boeit,’’ vertelt Jaap de Vries. ,,De kou-inval van dit weekend is voor mij hét moment van het jaar. Hier wacht iedere weerman op. De kans op zo’n kou-inval is in Nederland superklein, en zeker de laatste jaren. De laatste keer was geloof ik in 1979.’’ De winter van 1978/1979 was een strenge kwakkelwinter en wordt door de vele sneeuw gezien als de ultieme winter. Er was overigens maar één echte koudegolf in die winter, van 30-12-1978 tot 7-1-1979. De eerste koude periode viel echter al eind november/begin december en dat ging door tot in maart 1979. Vooral de enorme en spectaculaire sneeuwstormen waren voor Nederlandse begrippen ongewoon. Daarnaast ijzelde het in die winter relatief vaak, zo zelfs dat er menigmaal op straat kon worden geschaatst. De gemiddelde temperatuur van die winter was -0,8 °C, waarmee het in Nederland de op vijf na koudste winter van de 20e eeuw was. Wat dat betreft is een vergelijking nog lang niet op z’n plaats.

Schaatsen

De Vries: ,, De kou-inval van dit weekend komt rechtstreeks uit het poolgebied, een hogedruk boven Scandinavië. Zeer koude lucht uit het Poolgebied wordt op transport gezet naar West-Europa wat sneeuw en diepvrieskou oplevert. Met de koude, noordoostelijke wind is de gevoelstemperatuur ook bizar laag, wat kan leiden tot heel veel problemen voor het dagelijks leven. Voorlopig zit Koning Winter stevig in het zadel en blijft het de komende week heel koud.’’ Bij de aankondiging van de winter steeg de schaatskoorts naar ongekende hoogten. Al snel was er bijna geen slee of schaats meer te krijgen en moest men uitwijken naar Marktplaats. Ook de sneeuwschuivers gingen als warme broodjes. Echter, zoals iedereen wel weet, is sneeuw slecht voor ijsvorming. Dus zullen we eerst de komende dagen de sneeuw moeten accepteren, maar omdat het vanaf zondag flink gaat vriezen met temperaturen van wel -10 en het ook overdag vriest, is de verwachting dat er vanaf woensdag geschaatst kan worden. De Vries: ,,Alle schaatsliefhebbers kunnen hun borst nat maken. Er zal veel geschaatst kunnen gaan worden.’’ Jaap de Vries blijft dagelijks een update geven via de ErmeloApp.