'We hebben goud in handen, maar moeten het nu verzilveren'

ERMELO - De sneeuw, en daarmee de recreatieve mogelijkheden, laten goed zien dat de Veluwe goud in handen heeft. De regio is een van de meest populaire verblijfsgebieden in Nederland. ,,Wij zijn daar natuurlijk heel blij mee, maar we moeten de recreatieve druk in ruimte en tijd beter spreiden,” zegt wethouder Leo van der Velden. ,,We hebben goud in handen, maar moeten het nu gaan verzilveren.”

Eenentwintig Veluwse gemeenten hebben samen met andere partijen die een relatie hebben met toerisme en recreatie op de Veluwe, de afgelopen jaren gewerkt aan een Veluwe Agenda. Hierin zijn de gezamenlijke ambities en doelstellingen in beeld gebracht. Het doel is om in 2030 voor zowel de bewoners als de recreanten op de Veluwe een gebied in topconditie te hebben. Ambitieus, maar volgens wethouder Van der Velden haalbaar. ,,We moeten gaan kijken hoe we de seizoenen vloeiender in elkaar kunnen laten overgaan. En dat de piekbelasting van de zomer verder over het jaar wordt uitgesmeerd.” Hij denkt dat de kwaliteit van het bezoek nog verbeterd kan en dat de gemiddelde besteding zal stijgen. De Veluwe wil niet perse meer bezoekers, maar wel bezoekers trekken die meer willen uitgeven en verspreid over het jaar willen komen.

Strand Horst

De Veluwe heeft natuurlijk meer te bieden dan alleen bos, heide en de zandverstuivingen. ,,De investering in de waterkant bij strand Horst is daarom ook heel belangrijk. ,,Dat draagt bij aan een diverser recreatieaanbod,” aldus de wethouder. Door ook de seizoenen te verlengen met bijvoorbeeld promotie van herfstactiviteiten en winterkamperen verminderen ook het aantal seizoensbaantjes en kan men het jaar rond aan het werk in de recreatie. En dat verbetert ook weer de kwaliteit van de sector. Sinds begin dit jaar is Sam Janssen beleidsadviseur cultuur en recreatie bij de gemeente Ermelo. Hij was regiocoördinator bij Visit Veluwe en weet met zijn expertise mensen aan elkaar te verbinden. ,,Allereerst moet je weten waarom mensen hierheen komen,” legt hij uit. Volgens Janssen is de infrastructuur op de Veluwe goed, zijn er veel dagattracties en is er natuurlijk een prachtige natuur. ,,Daarnaast hebben we veel cultureel erfgoed, kent Ermelo veel evenementen en zijn er pareltjes als de schaapskooi, landgoed Staverden en museum Het Pakhuis. De parels moeten we alleen nog aan elkaar rijgen voor een mooie parelketting." Janssen ziet het vooral als een gezamenlijke taak om de recreatiesector op de Veluwe toekomstbestendig te maken. 

Sector

Toerisme is voor Ermelo essentieel voor werkgelegenheid. Van der Velden: ,,De branche zorgt voor zo’n 10 miljoen euro omzet in ons dorp. Ik denk dat de gemiddelde Ermeloër niet weet wat deze sector ons brengt.” Zo is er de golfbaan The Linksvalley die tot de top 50 beste 9-holes golfbanen van de wereld behoort, Hotel Landgoed het Roode koper die met de Michelin-ster meedraait met de absolute top en recreatiepark de Paalberg dat als enige recreatiepark in Nederland hofleverancier is. Wel is hij van mening dat bezoekersstromen beter geleid kunnen worden. Hiervoor moeten faciliteiten gecreëerd worden. Daarnaast wil de Veluwe Alliantie bewoners meer betrekken bij de ontwikkelingen. Door bewoners te verleiden zich nog meer te verdiepen in de bijzonderheden van hun eigen omgeving. Janssen vertelt over het plan om icoonjaren in te zetten. ,,Ieder jaar willen we een ander verhaal vertellen en dat gezamenlijk promoten.” Zo zal in 2022 Paleis ’t Loo heropenen en zullen thema’s als koninklijk en vorstelijk goed worden benut. ,,Dan moet je bijvoorbeeld denken aan restaurants op de Veluwe waar je vorstelijk kunt eten. Het moet een Veluws feestje worden.”

Terug naar de bron

Tegelijkertijd hoeven we het niet ver te zoeken. Janssen laat mensen onderzoeken wat ze zelf in hun ‘achtertuin’ hebben. ,,We hebben onlangs een start gemaakt met de Korte Ketens, terug naar de bron. We willen de veelzijdigheid van de lokale producten meer bekendheid te geven. Het is een trend dat je weet wat je eet. Nu is het zaak dat we meer verbinding maken tussen ondernemers.” Inmiddels ligt de Veluwe Agenda 2030 op tafel waarin de gezamenlijke ambities worden beschreven. Door bezoekers te inspireren om in andere seizoenen en naar minder bekende plekken op de Veluwe te komen, wordt de kwetsbare natuur ontzien en profiteren meer delen van de Veluwe van het toerisme. ,,En er is ruimte voor creatieve ondernemers,” besluit Van der Velden. ,,We proberen vooral te kijken naar wat er wel kan. Zo zijn er veel gebouwen met pensionbestemming.” Hierbij geeft de wethouder aan dat er ook voor de tijdelijkheid ruimte is. ,,Een dorpscamping, bijvoorbeeld,” vult Janssen aan.