Vereniging schaft dakpannenmachine aan 

ERMELO - De renovatie van de pannenfabriek aan de Hamburgerweg nadert de voltooiing. Binnenkort neemt de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo haar intrek in dit historische gebouw, een van de laatste stukjes industrieel erfgoed in Ermelo. Deze vereniging krijgt van de gemeente subsidie voor de inrichting en voor de aanschaf van een authentieke dakpannenmachine.

De Oudheidkundige Vereniging Ermeloo is een van de grootste verenigingen van Ermelo. Al jaren was men op zoek naar een eigen ruimte. Die zoektocht eindigt uiteindelijk in de voormalige pannenfabriek van  Evert Knevel. ,,Prachtig dat zo’n Ermelose vereniging dit stukje historie laat herleven,” vertelt een enthousiaste wethouder Hans de Haan. Het feit dat er een dakpannenmachine komt waarmee men technieken van vroeger kan demonstreren speelt hierbij een belangrijke rol. ,,Als je machines hebt, moet je ze natuurlijk wel laten werken,” aldus de wethouder.

Huiskamer

De oude dakpannenfabriek wordt een huiskamer met een leerzaam karakter. Een plek waar kennis over het verleden een plek krijgt en wordt doorgegeven. De vereniging stelt de huiskamer open voor leden, maar wil er ook een maatschappelijke functie aan geven. ,,Wij als gemeente steunen dit idee,” zegt De Haan. Voor de inrichting krijgt de vereniging een bedrag van 15.000,- euro. In de huiskamer zijn straks leden en geïnteresseerden welkom, van jong tot oud. De dakpannenfabriek wordt een plek voor verschillende leerzame activiteiten. Er komt een expositieruimte en een bibliotheek voor de vereniging. Het verleden van Ermelo komt in deze fabriek weer tot leven.