Een bijzonder jaar gearchiveerd

ERMELO - Loco-burgemeester Laurens Klappe heeft vanmiddag het eerste jaarboek, Ermelo 2020 - een bewogen jaar in beeld, in ontvangst genomen. ,,Een dik boek vol foto's," zegt hij. ,,Een waardevol document!" De makers hebben de afgelopen weken hard gewerkt om alle hoogte- en dieptepunten van 2020 te verzamelen en vorm te geven. Tegelijkertijd werd er een crowdfund-actie gestart, met succes. Maar liefst 112 donateurs zorgden er samen voor dat het benodigde geld bij elkaar kwam om een kleurrijk jaaroverzicht te kunnen drukken.

,,Het was een bijzonder jaar waarin veel is gebeurd," zegt journalist Natalie Overkamp. ,,We hebben geschiedenis geschreven. Niet 'we' als journalisten, maar de samenleving! Er zijn dingen gebeurd waar nog jaren over wordt gesproken." Daarom wilde Ermelo van NU een jaaroverzicht maken, gebundeld in een boek. Zo'n bijzonder jaar gaat de archieven in, want 2020 was een uniek jaar. Met niet alleen een lokale politieke crisis, maar vooral de maatschappij ontwrichtende COVID-19. Een virus die diepe sporen in het dorp achterlaat. Het feit dat het op deze manier ook gearchiveerd is, stemt ook de loco-burgemeester positief. 

Tijdsbeeld

,,We zijn blij dat we dit boek kunnen uitgeven. En dat dankzij al die donateurs," zegt Gert Hofsink namens Ermelo van NU. ,,We zoeken met regelmaat in krantenarchieven. Het zou toch jammer zijn, omdat we een digitaal medium hebben, dat dit ooit zal verdwijnen. Daarom is een gedrukt exemplaar leuk voor nu, maar ook voor de toekomst."  Het boek staat vol foto's van openingen van scholen en winkels, maar ook activiteiten en acties. Natuurlijk staan er ook sportfoto's in en worden er bouwprojecten uitgelicht. Nu zijn deze momenten nog vers, maar over enkele jaren is het een historisch document. ,,Digitaal nieuws past bij deze tijd, maar zo'n terugblik is gaaf om in handen te hebben. Vanaf nu is het boek te koop bij de boekwinkel, maar ook bij PLUS Berntsen. ,,Ook die samenwerking is bijzonder! Uit nood geboren, maar ook wel een hele leuke samenwerking," vertelt Overkamp. ,,We zullen woensdagmorgen in de supermarkt de eerste exemplaren signeren," zegt de journalist lachend. Een boek reserveren kan ook door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..