Bewoners zijn moegestreden 

ERMELO - Welk gevaar lopen de mensen in de Slokker prefab-woningen aan de Driesprong, de Van Emsthof, de Dakpan en de Kruispan? Ondanks dat eigenaren van de Slokker prefab woningen in 2019 op verschillende nieuwbouwlocaties in Nederland grote problemen ondervonden, ging woningcorporatie Uwoon gewoon van start met het bouwen van 24 woningen. Toenmalig directeur Moniek van Balen was ervan overtuigd dat er in Ermelo niets aan de hand was. Inmiddels is men er wel van doordrongen dat er grote gebreken zijn. Vorige week noemde Uwoon de gebreken aan de schuurtjes zelfs zorgwekkend. Directeur Fleur Imming stelde tegelijkertijd ook dat bewoners zich geen zorgen hoeven te maken over de veiligheid van hun woningen. Maar waar dat op gebaseerd is, blijft tot op heden een raadsel. Vandaag zijn er containers als opslag geplaatst.

‘Broddelwerk’ noemt raadslid Han Wilhelm het. ,,Ik ben geen bouwdeskundige, maar hier is wel het een en ander mis. Daarbij doen die lijmklemmen op het dak helemaal niks.” Volgens projectmanager Erik Hermus is dat niet erg, want er kan niks gebeuren. Althans, dat zei hij vandaag. Op de vraag of de lijmklemmen er dan voor de show zaten, antwoordde hij ontkennend. Hermus is sinds enkele weken aanspreekpunt voor de bewoners. Vandaag liet hij een bouwkeet in de wijk plaatsen. ,,Hier wil ik spreekuur houden zodat ik makkelijker bereikbaar ben voor bewoners.” Een mooi plan, maar de bewoners hebben er geen vertrouwen meer in. Dat ondervond ook Wilhelm. Als raadslid wil hij het verhaal van de mensen aanhoren. ,,Deze burgers zijn moegestreden en worden niet gehoord. Hoe is het mogelijk.” Ook Wilhelm constateerde dat de betonnen muren rond lopen rond en dat er constant splinters beton van de muur loslaten. Volgens de bewoners is er mogelijk sprake van vervuild beton waardoor het bouwmateriaal na verloop van tijd zacht wordt en loslaat. Het raadslid vraagt zich af of er boven het raam een dragende balk zit. Daar kan Hermus geen antwoord op geven. ,,Dat zou ik ook graag willen weten. Ik heb de tekeningen weken geleden opgevraagd.” Een bewoner laat zien hoeveel speling er inmiddels in het kozijn zit. Het scheurt en het kraakt.

Containers

Ondertussen worden er containers geplaatst ter vervanging van de bergingen. Sommige gezinnen hebben de diepvries in de woonkamer gezet. ,,Want er is geen stroom in de containers,” vertellen de bewoners. ,,We proberen met man en macht wat te doen,” reageert Hermus. ,,Medewerkers van Prins Bouw zijn ingezet om gebreken te verhelpen.” Ook op communicatief vlak wil de woningcorporatie verbeteren. ,,Dat lukt alleen niet zo goed,” zegt bewoonster Son Sardijn, die er helemaal klaar mee is. ,,Stelletje amateurs! Die mensen van de koophuizen achter ons zijn helemaal niet geïnformeerd. Maar inmiddels staan hun parkeerplaatsen vol met containers en een bouwkeet.” Ze vindt het onbegrijpelijk dat er zoveel aandacht is voor de schuurtjes, maar dat men makkelijk over de problemen in de woningen stapt. ,,De veiligheid in ons huis is niet belangrijk, maar de bergingen zijn zo urgent. Misschien moet ik mijn bed maar in de container zetten. Daar slaap ik vast veiliger.” Donderdag zal wethouder Laurens Klappe een bezoek brengen aan de wijk. Ook directeur Fleur Immink heeft toegezegd op de plek des onheils te komen kijken. ,,Waarom heeft het twintig maanden moeten duren?”