'Willen ze een gouden  wc-pot?'

ERMELO – Er komt geen openbaar toilet in winkelcentrum De Enk. In het winkelhart van Ermelo zijn namelijk al twee openbare toiletten aanwezig en dat vindt het college voldoende. Men doelt hiermee op de toilet in de lunchroom van de HEMA en een toilet bij snackbar de Halte.

Raadslid Alex Kleijnen van Progressief Ermelo is teleurgesteld met dit antwoord. ,,Wat het college aanwijst als openbare toiletten zijn opengestelde toiletten. Dat is wezenlijk anders. Kleijnen had graag gezien dat projectontwikkelaar Sven Gravendeel in De Enk een toilet zou verwezenlijken. Het raadslid noemt het een gemiste kans. Gravendeel wilde dit overigens ook heel graag. ,,We moeten het dorp samen mooier maken,” zegt hij. ,,De riolering is inmiddels aangelegd, maar het boeit de gemeente niet.” Sterker nog, het college roept dat de toilet 50.000 euro zou kosten, maar heeft het gesprek met de ontwikkelaar helemaal niet gevoerd. ,,Ik heb niks van ze gehoord,” bevestigt Gravendeel. Hij zag er wel kans voor een sociaal project. En over het genoemde bedrag zegt de Ermeloër: ,,Ik denk dat ze de gouden toiletpot van Trump willen.”
Toeristen
Verschillende raadsleden spraken afgelopen jaar hun zorg uit. Temeer omdat er zo’n 2 miljoen Nederlanders een probleem heeft met het kunnen ophouden van urine en ontlasting. Daarom blijven mensen die deze beperking ondervinden, vaak thuis. HogeNood, een community die alle openbare toiletten in kaart brengt, analyseert jaarlijks de toiletten en rangschikt de gemeenten aan de hand van verschillende indicatoren. Ermelo scoort laag en zeker in deze coronaperiode zijn er nauwelijks locaties waar gasten gebruik kunnen maken van sanitaire voorzieningen. Zo blijft er weinig over nu de horeca gesloten is en winkels minder tot geen passanten meer op hun toilet toelaten.
Kleijnen verwijst naar de Inclusieagenda Ermelo. ,,Vandaar dat we schriftelijke vragen hebben ingediend. Volgens mij is er ook budget gereserveerd voor onderhoud van openbare toiletten.”Volgens Kleijnen ligt er een mooie kans nu De Enk onder handen wordt genomen. Het college ziet vooralsnog dus geen aanleiding om tot installatie van een nieuw openbaar toilet op of rond de Enk te komen. Wel wil men bij de herinrichting van de Markt overwegen of de installatie van een openbaar toilet alsnog tot de mogelijkheden kan behoren.