Gaat het om groen gras of om decibellen?

ERMELO - Het college van B&W heeft het plan om het grasveld rond de muziektent op ’t Weitje aan te pakken. Wanneer deze locatie een evenemententerrein moet blijven, is het plan dat er een onderlaag gemaakt wordt van lavagesteente. Dit zorgt voor waterdoorlatendheid en kan veel meer belasting aan.

Tijdens de behandeling van de Beleidskaders evenementen Ermelo 2021 zijn vragen gesteld over het uitvoeringsbeleid evenementen en met name over het gebruik van ’t Weitje voor middelgrote en grote evenementen in relatie tot het onderhoud daarvan. Zo kan Ermelo zich ontwikkelen als evenementendorp voor culturele evenementen en sportevenementen. 

Herstellen

Ruim een jaar geleden werd er vooral gesproken over de geluidsnormen. Onderzoeksbureau GeluidMeesters gaf in een rapport aan welke mogelijkheden er zijn om evenementen te organiseren op welke locaties. Nu rest de discussie over het groene gras rond de muziektent. Tijdens de raadsvergadering vorige maand wilden raadsleden de toezegging dat evenementenorganisatoren op moeten draaien voor de kosten om het gras weer te herstellen. Een obstakel voor organisatoren die de organisatie van een evenement vaak vanuit enthousiasme doen, voor eigen risico.

Lavagesteente

Wanneer het gras rond ’t Weitje tussen de evenementen door moet herstellen, is er groot onderhoud nodig. Dat betekent de grond los werken, eventueel inrij-sporen aanvullen en inzaaien. Hierbij moet men uitgaan van 10 weken rust. Bij gunstig groeizaam weer kan soms na 6 tot 8 weken het veld weer vrijgegeven worden. Conclusie van deze som is dat er dan slechts drie evenementen gehouden kunnen worden op deze locatie. Verder heeft gras te lijden van evenementen die een langere periode (>3dagen) de grasvlakte 
afsluiten, bijvoorbeeld tijdens de ijsbaan. Gras krijgt dan nagenoeg geen licht en lucht waardoor bovenlaag af sterft. Wortelgestel blijft wel intact, maar heeft dan langere periode nodig om weer uit te groeien. 
Een onderlaag van lavagesteente moet de oplossing bieden. Dit zorgt voor waterdoorlatendheid en kan veel meer belasting aan. Daarmee zijn er meer evenementen op dit terrein mogelijk. De kosten om dit te realiseren bedragen ongeveer € 25.000,00