Leo van der Velden overhandigt eerste Led-armatuur

ERMELO – Vanmorgen werd in aanwezigheid van wethouder Duurzaamheid Leo van der Velden, de eerste armatuur vervangen van de openbare straatverlichting. De eerste armatuur werd vervangen op de kruising Varenlaan-Drieërweg. De bedoeling is dat er in 2021  zevenhonderd armaturen worden vervangen én tachtig masten en in de volgende twee jaar de rest van de drieduizend afgeschreven armaturen. De nieuwe armaturen zijn een energiezuinige variant die op jaarbasis zo’n 25.000 euro kunnen besparen.

,,Ja, ze zijn duidelijk aan vervanging toe,’’ lacht wethouder van der Velden als hij de oude armatuur in z’n handen houdt. De nieuwe, in de kleuren zwart-geel, vindt hij ook wel echt bij Ermelo passen. ,,Ik ben blij dat we met dit startmoment Ermelo weer opnieuw mogen verlichten. Hiermee maken we weer een slag. Je kan het wel blijven uitstellen, maar daarmee los je uiteindelijk het probleem niet op en wordt het alleen nog maar duurder.’’ Van der Velden doelt hiermee op het algemene onderhoud waarop de afgelopen jaren nog wel eens bezuinigd werd. ,,Uiteindelijk levert dit de gemeente een besparing op van zo’n 25.000 euro per jaar,’’ vult Steven Groot, adviseur van de gemeente, aan. ,,De verlichting gaat van 50 watt naar 17-18 watt, dus dat is al een besparing. Daarnaast worden de lampen ’s nachts gedimd, hoeven we minder te vervangen en besparen we ook op onderhoud.’’ De vervanging was ook wel nodig want in principe gaat een mast zo’n veertig jaar mee en de armaturen twintig jaar en een groot deel van deze was aan het einde van de levensduur. En dus afgeschreven. In totaal staan er in Ermelo ruim 4900 masten. Er worden in drie jaar drieduizend armaturen vervangen en vierhonderd masten.

Dimsysteem

Bram Teluij, projectleider van aannemer Van Gelder geeft aan dat vervanging vrij snel kan gebeuren. ,,We doen er nu in zo’n eerste bulk zevenhonderd armaturen waarbij er ook nog tachtig masten worden vervangen. Daarmee zijn we half juli wel zo’n beetje klaar. Gemiddeld kunnen we er dertig op een dag vervangen. Volgend jaar wordt dan wijk West gedaan en in 2023 midden Ermelo.’’ Steven Groot: ,,een deel van de armaturen wordt uitgerust met een systeem om deze automatisch te kunnen dimmen en deels om dit op afstand te kunnen doen. ’s Nachts worden ze gedimd tot 50 procent en vanaf 05.00 uur ’s morgens gaan ze weer aan op 90 procent.’’

Betere verlichting

Door het toepassen van nieuwe armaturen met slimme technieken is er straks betere verlichting, wordt optimale sociale en verkeersveiligheid nagestreefd en neemt het aantal storingen af. De armaturen geven een warm-wit licht en door een juiste keuze van het armatuur en waar nodig het verplaatsen van de palen ontstaat er een beter lichtbeeld in de straten. Straks wordt alleen de weg en het benodigde verlicht, zoals de straten, pleinen, speel- en parkeerplaatsen. Niet de omgeving zoals vroeger. Hiermee wordt de zogenoemde lichtvervuiling teruggebracht.