Hergebruik van het groen

ERMELO – RIjksmonument De Hooge Riet wordt in ere hersteld. Het wordt weer een prachtige plek om te wonen en te zijn. Maar er wordt ook veel tijd en energie gestoken in het park rondom De Hooge Riet. Ook het park is een rijksmonument, indertijd ontworpen door tuinarchitect Jan Vroom (1893-1958).

Zijn eerste grote opdracht was het ontwerpen van een tuin bij het Rijkskrankzinnigengesticht te Medemblik, waar hij tijdens de eerste jaren van de Eerste Wereldoorlog aan werkte. Deze opdracht bleek van groot belang voor zijn verdere carrière. Door dit succes kreeg hij in één keer landelijke bekendheid in het wereldje van de psychiatrie en kon hij in korte tijd opdrachten van vergelijkbare orden in ontvangst nemen. Een aantal voorbeelden daarvan uit de twintiger en dertiger jaren zijn: 'Groot Bronswijk' te Wagenborgen, diverse objecten voor de stichting 'Zon en Schild', het 'Noorder Sanatorium Dennenoord' te Zuidlaren, 'De Hooge Riet' te Ermelo en na de oorlog diverse stichtingsterreinen in o.a. Andijk, Vogelenzang, Wolfheze, Bloemendaal en Amersfoort.

Struikrooftocht

De afgelopen jaren heeft GGz Centraal weinig onderhoud gepleegd, waardoor er nu nog veel in te halen valt. In bijgaande video vertellen Bas van den Broek, gebiedsontwikkelaar Heijmans Vastgoed, Hank van Tilborg, landschapsarchitect H+N+s, Bert van Polen, Gecertificeerd European Tree Technician Pius Floris boomverzorging en Wouter Roosen, ecoloog Natuurinrichting en - beheer Witteveen+Bos. Welke mogelijkheden er zijn en wat er gedaan gaat worden om het weer een prachtige, diervriendelijke plek te maken. Waar mogelijk wordt het bestaande groen behouden, maar een deel van de planten en struiken moet plaatsmaken. Hiervoor zoekt Heijmans een nieuwe plek. Daarom wordt er in augustus, in samenwerking met het Struikroverscollectief, een Struikrooftocht op De Hooge Riet georganiseerd. Zo wordt het bestaande groen een tweede leven gegeven. Eind juni volgt er hierover meer informatie en kan men zich aanmelden als Struikrover. Uiteraard zal het roven worden georganiseerd volgens de dan geldende coronarichtlijnen.