Christelijke BlindenBibliotheek zet zich in voor stotteraars

ERMELO – Christelijke BlindenBibliotheek Ermelo vormt op 19 en 26 juni het decor voor de opnames van de app Whispp, bedoeld om mensen die stotteren of een stembeperking hebben te helpen zich makkelijker te uiten. De opnames worden gemaakt door ruim 40 vrijwilligers die normaal gesproken lectuur inlezen voor mensen met een leesbeperking.

Oprichter Joris Castermans, zelf ervaringsdeskundige, kwam op het idee voor de app door te lezen over stotteren en te praten met onderzoekers en experts in het veld. ,,Ik was erg geïnteresseerd in de positieve effecten die fluisteren lijkt te hebben op de mate van stotteren’’, legt hij uit. Aan de hand van zijn bevindingen ontwikkelde hij samen met verschillende academische partners, waaronder de Universiteit van Leiden, dit handige hulpmiddel die luisterspraak zonder vertraging omzet in de eigen normale stem. De persoon aan de andere kant van de lijn heeft daarmee niet door dat er wordt gefluisterd. Whispp is niet alleen geschikt voor mensen die stotteren, maar ook voor mensen met stemaandoeningen die in staat zijn om een ‘normale’ fluisterstem met een duidelijke articulatie te produceren.

Videobellen

De applicatie is oorspronkelijk bedoeld om mee te telefoneren. Echter omdat het afgelopen jaar steeds meer mensen door COVID-beperkingen thuis moesten werken is het team het nu verder aan het ontwikkelen, zodat het ook kan worden gebruikt om te videobellen.