'We moeten zoeken naar een vorm passend bij deze tijd'

ERMELO – Er is een einde gekomen aan een lange traditie. Ermelo neemt afscheid van de Boeldag. Het evenement, dat ontstond in 1967 in verband met de restauratie van de Oude Kerk, zal verdwijnen van de evenementenagenda.

Dit besluit is afgelopen week door het bestuur genomen. Voorzitter Eddy Bilder legt uit dat dit enerzijds te maken heeft met het steeds ouder worden van vrijwilligers en de zorg of er, na alle coronaperikelen nog op een veilige manier een Boeldag georganiseerd kan worden. Anderzijds is de locatie, het Kerkelijk Centrum, geheel verbouwd waardoor de ruimte zich niet meer zo goed leent voor een Boeldagevenement. ,,Maar we realiseren ons dat het een belangrijk sociaal gebeuren is en gaan goed nadenken of we een andere vorm kunnen bedenken die beter past bij deze tijd,” aldus Bilder.

Financieel

Het was dominee Rothfusz die de Boeldag in 1967 aanjoeg. Toen in 1973 de restauratie van de Oude Kerk voltooid was stonden er een aantal Ermeloërs op die vonden dat de Boeldag door moest gaan. Naast het sociale aspect bracht de dag namelijk ook veel geld op waarmee de deelnemende kerken activiteiten konden verrichten. ,,Voor het financiële deel hebben we de Boeldag niet meer nodig,” legt de voorzitter uit. ,,We kunnen inkomsten genereren uit de winkel -nu gevestigd in het oude pand van Tempel- en door de boekenverkoop in de zomermaanden.” Artikelen die normaal gesproken op de veiling verkocht zouden worden, staan nu uitgestald in de zaak aan de Stationsstraat 63.

Mensen mobiliseren

Het is steeds moeilijker om mensen te mobiliseren om evenementen als de Boeldag te mobiliseren. ,,We zijn in de weken die daaraan vooraf gaan enorm druk met inzamelen, opbouwen, inrichten, regelen en uiteindelijk ook weer met spullen afvoeren,” leggen Dick Hoogenboom en Piet Veulings uit. Zij zijn al sinds jaar en dag betrokken bij de Boeldag. Zo’n evenement stop zetten doen zij ook met pijn in het hart. ,,Het Boeldagcomité blijft gelukkig bestaan en we hebben een aantal mooie alternatieven.”