Toeristenbelasting Gelderland onder landelijk gemiddelde

ERMELO/ REGIO – Nederland kent geen vast tarief voor toeristenbelasting. De hoogte van deze lokale belasting verschilt per gemeente. En die verschillen zijn groot. Zo betalen toeristen in Amsterdam gemiddeld €10,80 per persoon per nacht bovenop de hotelprijs. Ook in Rotterdam (€7,24) en Zaanstad (€7,00) valt de toeristenbelasting relatief hoog uit.

In Ermelo is de toeristenbelasting verhoogd van €1,00 naar €1,50 per persoon per nacht. En dat zit net onder de gemiddelde prijs in Gelderland. Voor een overnachting betaal je dit jaar in deze provincie gemiddeld €1,58 toeristenbelasting per persoon, per nacht: een stijging van 3,6% ten opzichte van vorig jaar. Deze toename is minder sterk dan de landelijke toename van 6,6%. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting.
In 85% van de Nederlandse gemeenten wordt momenteel toeristenbelasting geïnd. Het gemiddelde tarief is €1,93 per persoon, per nacht. Van de gemeenten die toeristenbelasting heffen, heeft het Gelderse Olst-Wijhe het laagste tarief. Bovenop de overnachtingsprijs betaalt een toerist hier €0,50 per persoon, per nacht aan toeristenbelasting. In 54 gemeenten, waarvan Amersfoort, Hilversum en Lelystad de grootste zijn, wordt geen belasting geheven.

Verhoging

In 28 van de 51 Gelderse gemeenten werd de toeristenbelasting verhoogd. Het tarief steeg het hardst in Doesburg (+66,7%) en Ermelo en Berg en Dal (beide 33,3%). De minst sterke stijging vond plaats in Buren (0,8%). Zaltbommel is daarentegen de enige gemeente waar toeristen dit jaar minder toeristenbelasting betalen (-18,2%). In de overige 22 Gelderse gemeenten bleef het tarief gelijk.

Gelderland relatief gunstig

Ondanks de verhoging naar gemiddeld €1,58, zijn toeristen in Gelderland relatief voordelig uit. Landelijk betalen toeristen namelijk €1,93 per persoon, per nacht. In Gelderland varieert de toeristenbelasting van €0,75 in Wijchen naar €2,92 in Nijmegen naar. In vijf Gelderse gemeenten wordt geen toeristenbelasting geïnd.