'De weg naar Huis wordt steeds korter'

ERMELO – Vanmorgen is in het Kroondomein Cock Andreae overleden. Na een ziekteperiode van enkele maanden is hij rustig ingeslapen. Hoewel het overlijden toch wel snel is gegaan zei Cock zelf regelmatig: ,,De weg naar Huis wordt steeds korter.''

Vier maanden geleden kreeg Cock te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. Hij kreeg vanuit het dorp enorm veel kaarten en aandacht, waar hij ontzettend blij mee was. Hij voelde zich gesteund door de Ermeloërs, door het dorp waarmee zijn leven was verweven. Wat had hij nog graag door het dorp gelopen. Maar zijn lichaam liet het afweten en Cock berustte hier uiteindelijk ook in. Het was goed zo. ,,De weg naar Huis wordt steeds korter,” zei hij. En dat is waar. Met het portret van zijn moeder boven zijn bed is hij ingeslapen. Ermelo gaat hem missen.

Condoleance

Op woensdagavond 27 oktober is er een condoleanceavond in De Varenhof van 19.30 uur tot 20.30 uur. Op donderdagmiddag 28 oktober is er gelegenheid om een laatste groet te brengen op de parkeerplaats van DVS’33. Aansluitend is er om 13.00 uur een dankdienst in de Oude Kerk. Daarna wordt Cock Andreae naar zijn laatste rustplaats gebracht op de begraafplaats Koningsvaren aan de Varenlaan in Ermelo.

Clubkleuren 

Cock Andreae werd geboren op 29 juni 1942 aan de Burgemeester Vitringalaan in Ermelo. Hij groeide op in een aannemersgezin met drie kinderen. Cock bezocht de Gereformeerde school aan de Kerklaan en ging daarna naar de MULO aan de Dirk Staalweg. Echter na de derde klas werd hij van school gehaald en ging naar de Handelsavondschool in Harderwijk. Al vroeg ging Cock voetballen bij DVS’33. Een echte voetballer werd hij nooit, maar zijn hart had hij wel verpand aan de geelzwarten. Met trots droeg hij zijn leven lang de clubkleuren.

Herinneringen

Bijna iedereen in Ermelo heeft herinneringen aan Cock Andreae. Geliefd was hij, op straat maakte hij met iedereen een praatje. Hij hoorde bij het Ermelose straatbeeld. Als dertienjarig jochie was hij aangesteld bij de Kanovijver als kanomeester. En ook na zijn werkzame leven bracht deze markante Ermeloër veel uren door bij de Kanovijver. Een geweldige tijd waar hij smakelijk over kon vertellen. Ook over zijn werkzaamheden bij de VAD op kantoor vertelde hij anekdotes. Zijn moeder was trots dat hij daar mocht werken. Toen het kantoor naar Apeldoorn verhuisde stapte Cock elke dag op de bus naar het busstation in Apeldoorn. Toch was dit werk niet bevredigend en hij besloot de horeca te gaan. Niet bedenkende dat hij ooit zijn eigen bedrijf zou beginnen. Zo kwam hij in de automatiek De Lindenhoek van Kleijer en kreeg hij in 1977 de gelegenheid deze over te nemen. Het werd een iconische snackbar: Snackbar De Lindenhoek op de hoek Leuvenumseweg. Cock Andreae werd de fritoloog van Ermelo en noemde zijn snackbar, toen deze een Kwalitaria werd: Onder de Linde. Hoewel Andreae alles met plezier deed, had hij hier toch wel dé tijd van zijn leven.

Anekdote

Ook politiek gezien bemoeide de Ermeloër zich met alles wat er speelde. Hij streed voor het zebrapad bij Molen De Koe en uiteindelijk kwam het er. Hij ‘vocht’ voor een leugenbankje en hij onthulde het, zelfs op tv. Dat het bankje niet op de juiste plek stond, moest iedereen horen. Hij kon slecht tegen onrecht. ,,Gelijke monniken, gelijke kappen. Dat zou het moeten zijn. Maar de monniken zijn wel gelijk, alleen de kappen zijn anders,” zei hij vaak als er in zijn ogen een verkeerde beslissing was genomen. Iedereen kende Cock en Cock kende iedereen. Altijd wist hij wel een anekdote naar boven te halen. ‘O ja, die. Ik ken je vader nog, die kwam altijd op vrijdagavond kroketten halen...’

Lintje

In 2007 stopte Cock met zijn cafetaria omdat hij de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt. Toch bleef hij zich op allerlei fronten bezighouden met Ermelo en haar inwoners. Zoals gezegd als kanomeester bij de Kanovijver, als vrijwilliger bij DVS'33 Ermelo, bij de VVD Ermelo, voor de Oranjevereniging, bij de VVV als onder andere verkeersregelaar en hij deed veel voor de Ermelose ondernemers. Voor deze enorme lijst van vrijwilligersactiviteiten ontving hij in april tijdens de lintjesregen een Koninklijke Onderscheiding. Ermelo gaat deze markante man missen.