Laatste paal bij ruiter- en mennetwerk Ermelo

ERMELO/ REGIO - Bestuurders op de Veluwe gaven vandaag het startsein gegeven voor de aanleg van nieuwe routenetwerken op de Veluwe. De komende twee jaren staat een forse uitrol gepland: van circa 3000 km nu naar circa 7000 km in 2024. De mooiste wandel-, ruiter- en men- en mountainbikeroutes – met de beste Veluwebeleving – worden in het Veluwse routenetwerk opgenomen. Het bestaande fietsnetwerk wordt verbeterd.

Het Routebureau Veluwe staat aan de lat om deze opgave te realiseren. Kwaliteit staat daarbij voorop: mooie en uitdagende routes voor inwoners en bezoekers van de Veluwe, met verbindingen over de hele Veluwe, passend binnen de recreatiezonering. De routes dragen bij aan de lokale economie en profilering van de Veluwe. Ze helpen ook om kwetsbare natuur te ontzien. Nieuwe routenetwerken worden over bestaande paden aangelegd. Door te zorgen voor aantrekkelijke routes, die met elkaar zijn verbonden in één netwerk, wordt de recreatiedruk in goede banen geleid.

 

Sinds medio oktober is het Routebureau een zelfstandige organisatie geworden. Daardoor is het beter en makkelijker mogelijk om afspraken te maken met gemeenten en grondeigenaren. Voor het Routebureau zijn dit belangrijke partners en financiers. Hetzelfde geldt voor de provincie Gelderland. De provincie ondersteunt het Routebureau en financiert de komende periode de helft van de project- en aanlegkosten. Het Routebureau zorgt niet alleen voor de aanleg, maar ook voor het beheer en onderhoud van routes. De kwaliteit op Veluwse routes moet in de toekomst goed blijven. Naast het bewegwijzeren van routes en het fysieke beheer van bordjes en paaltjes zorgt het Routebureau ook voor het digitale databeheer. Steeds meer mensen maken immers gebruik van routeplanners en apps.

Laatste paal

De komende maanden wordt op diverse plaatsen op de Veluwe gestart met de aanleg van nieuwe routenetwerken. In Putten en Ermelo werd maandag het startsein gegeven voor de aanleg van een deel van het Wandelnetwerk. In Putten sloegen wethouder Roelof Koekkoek en gedeputeerde Peter van ’t Hoog de laatste paal van het ruiter- en mennetwerk in de Noordwest-Veluwe. In Ermelo, bij het Nationaal Hippisch Centrum, waar het Routebureau Veluwe is gehuisvest, werd naast de laatste paal van het ruiter- en mennetwerk ook de nieuwe kaart van het recent aangelegde Rondje Barneveld uitgereikt aan Veluwe op 1-bestuursvoorzitter Willem Bijleveld. Begin mei sloeg wethouder Leo van der Velden de eerste paal bij de KNHS. Uiteindelijk krijgt de hele Veluwe een nieuw routenetwerk aan ruiter- en menmogelijkheden. Voor de provincie, gemeenten, terreinbeherende organisaties en bedrijven speelt het Routebureau Veluwe een belangrijke rol in de GebiedsAgenda Veluwe op 1. Ruim 40 organisaties werken hierin samen aan één ambitie: in 2030 is de Veluwe een voorbeeldregio waar het gaat om het verbeteren van de biodiversiteit en het verduurzamen van toerisme.