Pop-up winkels brengen gelukkig geld in het laatje

ERMELO – Zes Ermelose kerken kregen vrijdagmiddag cheques uitgereikt uit handen van waarnemend voorzitter van de Stichting Boeldag. In het totaal werd er wederom een bedrag van 80.000,- euro uitgekeerd. Niet vanwege de Boeldag, maar wel door de opbrengst van de Kringloopwinkels in de Stationsstraat en de Burgemeester van Oordtstraat.

,,Vooral de winkel in het voormalige pand van Tempel Opticiën in de Stationsstraat doet het heel goed,” vertelt bestuurslid Dick Hoogenboom. ,,Hier zitten we mooi in de loop en er komt ook ander publiek.” De bedragen die uitgekeerd zijn, waren ongeveer gelijk aan vorig jaar. Bedragen die er voor de meeste organisaties nog zeker toe doen. De ontvangers waren ook enorm dankbaar en verrast gezien de coronabeperkingen. Er was ook een cheque van 5000,- voor het Willem Holtrop Hospice.

Goede doel

Iedere ontvanger wist ook te vertellen waar het bedrag aan besteed ging worden. Een aantal kerken gebruikt het om onderhoud te plegen aan het kerkgebouw. De Christelijk Gereformeerde kerk doneert het geld aan de stichting Jemima voor ‘House Jemima’ in Israël. Dit huis is door Nederlanders opgezet, bedoeld voor Arabische kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke of meervoudige handicap.

Lege winkels

Ook de meerdaagse boekenverkoop in De Enk in de zomer zorgt ervoor dat de Stichting Boeldag en de Kringloopwinkel de cheques kan blijven uitreiken. ,,We hadden dat graag deze kerstperiode ook nog gedaan, maar er zijn nauwelijks lege winkelpanden,” aldus Hoogenboom. Toch kijkt hij positief terug op het afgelopen jaar. De Nederlands Hervormde Gemeente kreeg 30.000,-, de Gereformeerde Kerk kreeg 20.000,-, de Rooms Katholieke Parochie nam een cheque van 10.000,- euro in ontvangst. Mariët van Vliet vertelde dat zij er tuingereedschap van ging aanschaffen. ,,We hebben een grote tuin die tot op heden door een hoveniersbedrijf werd onderhouden. Maar om te bezuinigen gaan we dat zelf doen.”

Einde Boeldag

De Gereformeerd Vrijgemaakte Kerk en de Nederlands Gereformeerde Kerk ontvingen beiden het mooie bedrag van 5000,-. Bilder is blij dit te kunnen doen. Hij weet hoe lastig het allemaal is. Twee maanden geleden kondigde hij het einde van het Boeldag evenement aan. Daarmee kwam een einde aan een lange traditie. ,,Maar we realiseren ons dat het een belangrijk sociaal gebeuren is en gaan goed nadenken of we een andere vorm kunnen bedenken die beter past bij deze tijd,” zei Bilder in oktober. Voorlopig gaat de verkoop in de (pop-up) winkels gewoon door. Gezien de corona-ontwikkelingen is het nog niet de tijd om na te denken over andere evenementen.