'Geven is zoveel leuker dan krijgen' 

ERMELO - December is een maand die een aantal mensen herinnert aan wat ze niet hebben. Geconfronteerd met reclames van luxe, maar het ontbreekt aan middelen om het te kopen. Het verschil tussen rijk en arm wordt steeds groter met de prijsstijgingen van de afgelopen periode. Ondernemer Cor van Winkoop heeft het goed. ,,We hebben gewoon een goed jaar gedraaid en hoe mooi is het om te delen?” Met dit kerstgebaar nodigde hij vier gezinnen uit om op zijn kosten een kar vol boodschappen te doen. Dat gebeurde vanmorgen bij PLUS Berntsen.

Vier gezinnen, allemaal met een eigen verhaal en verdriet. Gezinnen die normaal gesproken een zeer klein budget hebben om boodschappen te doen. Bescheiden begonnen ze aan het doen van kerstboodschappen. Voor sommigen was het vooral ook de kans iets te kopen wat ze anders nooit zouden doen. Een negenjarig meisje zocht haar eigen snoepjes uit en een jonge moeder koos fruit om de eerste fruithapjes te kunnen maken. Langzaam kwam de ’trein’ op gang, want Van Winkoop spoorde iedereen vooral aan om de kar flink te vullen. ,,Soms heb je geluk, soms heb je pech. Nu heb je gewoon geluk en geniet daarvan,” sprak hij. De Ermelose ondernemer ervaart dat het geven hem meer plezier doet dan het ontvangen. Het hele jaar is hij bezig met commerciële bezigheden. Soms is het goed om even op de rem te trappen en te kijken wat je voor een ander kunt doen.

Doos om door te geven 

Dankbaarheid was groot. De gezinnen genieten nog ver voorbij de feestdagen van hun aankopen. PLUS eigenaar Sander Berntsen wilde vanmorgen symbolisch er nog iets aan toevoegen. ,,Ik vind het bijzonder dat Cor dit doet. Wij hebben momenteel de boodschappenpakketten in de winkel. Ik wil de vier gezinnen allemaal een doos meegeven die ze dan ook door mogen geven aan anderen die het ook goed kunnen gebruiken.” En zo werd nogmaals duidelijk dat geven zoveel leuker is dan krijgen!