Toespraak burgemeester Dorine Burmanje

ERMELO - Geen kerst- en nieuwjaarsborrels. 2021 eindigt in een lockdown. Het is een jaar waarin iedereen opnieuw voor ongekende uitdagingen stond. ,,Wie had gedacht dat het Coronavirus zo’n greep op ons leven zou houden," zegt burgemeester Dorine Burmanje. ,,Ik denk aan de mensen die overleden, aan hun families die met het verlies proberen te leven. Aan de mensen in de zorg die nog steeds keihard werken om iedereen te kunnen helpen. Aan onze ondernemers die proberen er het beste van te maken."

In haar kersttoespraak staat ze ook stil bij de jeugd die het zowel qua school, maar vooral sociaal ook heel zwaar heeft. ,,En ik denk aan onze dorpsgemeenschap waarin we ook dit jaar niet bij elkaar kunnen zijn zoals we graag willen. En net als we denken dat we nu het ergste wel gehad hebben, worden we allemaal heel hard geraakt door een nieuwe virusvariant en een lockdown. Ongelooflijk teleurstellend en verdrietig! Juist nu de feestdagen voor de deur staan en voor velen dit de dagen zijn van samenkomen, maar ook van extra omzet draaien of erop uit trekken vanwege de vrije dagen. Het raakt ons allemaal. Juist daarom is het zo belangrijk om nu nog meer naar elkaar om te zien, uiteraard voor zover de maatregelen dat toelaten. Laten we eens extra bellen met mensen die nu alleen thuis zitten, of een kaartje door de bus doen. Of biedt aan boodschappen te doen aan hen die dat nu niet of moeilijk zelf kunnen en maak of deel wat lekkernijen met die eenzame buurman of –vrouw. Het hoeft niet groot te zijn…"

Ongekend grote wilskracht

Dit jaar was ook een jaar waarin de wilskracht van iedereen om samen dit virus terug te dringen, ongekend groot was. Burmanje: ,,Het woord ‘samen’ heeft nog nooit zoveel betekenis gehad. En ik weet hoe moeilijk het is om vol te blijven houden. Om na de versoepelingen van afgelopen zomer, nu weer een grote stap terug te moeten doen. We zijn trots op en dankbaar voor iedereen die in deze tijd meehelpt, op welke manier dan ook! Kerst en de jaarwisseling zullen ook dit jaar weer anders zijn dan we gewend waren. Maar ik hoop van harte dat iedereen de feestdagen toch als een mooie en gezellige tijd mag beleven. Laat elkaar niet los, geef om elkaar. Namens het gemeentebestuur en alle medewerkers van de gemeente Ermelo wens ik u mooie en betekenisvolle kerstdagen, een veilige jaarwisseling en veel geluk, liefde, saamhorigheid en vooral een goede gezondheid voor 2022!"