Jeroen Kievits investeert in erfgoed 

ERMELO - Villa De Riethorst krijgt een nieuwe naam; Château Vanneau. Voor velen is dit monumentale pand één van de mooiste gebouwen van Ermelo. Het heeft de vorm van een kasteeltje met een toren. Van de geschiedenis van dit mooie pand is vaak niet meer bekend dan dat het van Mathile Jaques Chevallier is geweest. Nu is Jeroen Kievits de nieuwe eigenaar. Hij investeert een groot deel van zijn vermogen in het behoud en herwaardering van erfgoed.

Het is een gebouw met een lange geschiedenis en dat verhaal sprak Kievits enorm aan. Chevallier verkocht landgoed Veldwijk in 1885 en bouwde in het bos, aan de overkant van het spoor, een nieuwe woning. Dit werd De Riethorst. Het gebouw werd oorspronkelijk villa ‘Eenzaamheid’ genoemd omdat het grensde aan een groot donker dennenbos, Rustoordbosch. De villa werd ontworpen door de Ermelose architect Evert Knevel. De zware, ronde traptoren tegen de voorgevel is dominant. Omdat De Riethorst op een heuvel is gebouwd heeft het gebouw een prominente plaats verworven. Het bouwjaar staat overigens vermeld in de windwijzer op de toren.

Gedoe

Na wat gedoe op Veldwijk kreeg Chevallier in 1891 een burgemeesterspost in Schoonhoven aangeboden en werd zijn woning door anderen bewoond. Waarschijnlijk heeft architect Knevel zelf ook nog een periode in de villa gewoond, maar dat is niet helemaal zeker. Wel weten we dat Willem Frederik Hendrik baron van Wassenaar in De Riethorst heeft gewoond. De baron was lid van de Provinciale Staten Gelderland, kamerheer in bijzondere dienst van Koning Willem III en ereridder van de Johannieter-orde. Hij overleed in de villa in april 1892 en werd begraven op de algemene begraafplaats in Ermelo. Zijn vrouw Justine Goverdine Jeanne Adolphine gravin van Rechteren overleed een half jaar daarna op De Riethorst en werd bij haar man begraven. Hun graf is nog steeds aanwezig op de oude monumentale begraafplaats De Kruiskamp aan de Putterweg.

Functie

Terug naar Chevallier, die zijn burgemeestersfunctie in 1893 beëindigde, omdat hij een directeursfunctie kreeg aangeboden in de bedelaarskolonie Meeteren. Daar begon hij in augustus 1893, maar het kwam (financieel) niet van de grond. Hij keerde daarom in november van dat jaar weer terug naar Ermelo en ging weer wonen in De Riethorst. Uiteindelijk kocht Veldwijk het pand en kreeg het de functie voor gezinsverpleging. Jarenlang was er de poli van de Kinder- en jeugdpsychiatrie gevestigd. Daarna heeft het enkele jaren leeggestaan, wachtend op nieuwe bewoners. Die kwamen in 2015. Bureau Streefkerk nam er haar intrek.Deze organisatie bleef tot december 2020 waarna het pand leeg kwam te staan. Het werd verkocht door Heijmans in het kader van de ontwikkeling van Landgoed De Hooge Riet.

Expositie

Het monumentale pand werd recent door Kievits gekocht en zal vanaf nu worden gebruikt voor  activiteiten van The Vanneau Foundation. De foundation gaat de geschiedenis en erfgoed van Ermelo herwaarderen. Kievits (Kievit is Vanneau in het Frans) is niet alleen middels de naam Vanneau aan de organisatie verbonden. Ook werd de naam De Riethorst omgedoopt in Chateau Vanneau. In 2022 zal het gebouw ingericht gaan worden met expositieruimten en presentatiemogelijkheden. ,,Uiteindelijk is het ook de bedoeling dat mensen hier kunnen zien wat wij doen. We zijn blij om invulling te mogen geven aan zo'n mooi pand.” The Vanneau Foundation steunt maatschappelijke projecten.

Bouwkenmerken

In 1996 werd dit prachtige gebouw op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. Het heeft typisch negentiende-eeuwse bouwkenmerken. Bijvoorbeeld de speksteenlagen die soms verdiept in de muur liggen, soms eruit steken, maar ook het houtwerk rondom het dak en de hoogste delen van het gebouw. Er zijn meerdere opvallende details, zo is in één van de ramen de naam van de zoon van Chevallier gekrast: M.J.P. Chevallier. Verder heeft  het aan de binnenkant van het torentje een prachtige monumentale trap.