'Niet het gebouw, maar de aandacht is belangrijk'

ERMELO - Vanmiddag is het nieuwe zorggebouw van In de Luwte aan de Wilhelminalaan feestelijk geopend. Het zorgcentrum, dat al twaalf en een half jaar gerund wordt door Lenie en Wim Willemsen, is speciaal bedoeld voor mensen met dementie.

,,Een prachtig gebouw,” zegt Wim Willemsen, terwijl hij de architect en de bouwers bedankt. ,,Maar voor mensen met dementie doet het gebouw er niet toe. Het zijn de zorg, de knuffels, de aandacht die het voor onze bewoners zo speciaal maken.” Hij spreekt hiermee ook zijn waardering uit naar de medewerkers en vrijwilligers waarop de organisatie al jarenlang kan rekenen.

Droom

Twaalf en een half jaar geleden kwam er een droom uit met het openen van een kleinschalig zorgcentrum aan de Hamburgerweg. Maar het gebouw werd te klein en er werd gezocht naar een andere locatie. Uiteindelijk kwam men in contact met de Stichting Salem. Inmiddels is er door deze stichting een Salem Zorgpark gerealiseerd met het Buurtzorgpension, het gezondheidscentrum (in aanbouw) en In de Luwte. Die laatste heeft er een extra laag met appartementen bovenop gekregen; de 'Residentie De Groene Oase’.

Kracht

Persoonlijke aandacht en kleinschaligheid, dat is de kracht van In de Luwte. ,,Lenie gaat graag met de mensen boodschappen doen,” vertelt Wim Willemsen. ,,We creëren een huislijke sfeer.” Voorzitter van de stichting Salem Klaas Mollema schonk daarom ook een piano waar iedereen gebruik van kan maken. Het zorgcentrum zal ruimte geven aan wonen met zorg voor 22 ouderen met dementie verdeeld over twee vleugels in het gebouw. Op de verdieping zijn twaalf appartementen gerealiseerd. Mollema: ,,Vanuit onze stichting steunen wij verschillende projecten. De huur- en erfpachtopbrengsten van zorgpark Salem worden door de stichting Salem aangewend om nieuwe projecten (zorg gerelateerd) te ondersteunen.”

Vlaggen

Met het hijssen van twee nieuwe vlaggen, voorzien van het nieuwe logo, verklaarden Wim en Lenie Willemsen het nieuwe gebouw voor geopend. ,,Volgende week gaan we met bewoners en medewerkers verhuizen naar dit nieuwe pand,” vertellen ze enthousiast. In de entree hangt een gedicht van Marius van den Berg getiteld ‘Aandacht’. Het omschrijft het gevoel van warmte dat hoort bij de organisatie en het is dat wat alle betrokkenen willen geven aan aan hun bewoners tijdens het laatste stukje van hun leven.