Collega raadsleden zijn verbolgen over handtekening

ERMELO – Bart van der Knaap, fractievoorzitter van BurgerBelangen Ermelo, stelt zich niet meer kandidaat voor de gemeenteraad. Dat was al bekend. Maar hij besloot vlak voor de verkiezingen zijn eigen partij de rug toe te keren door een ondersteuningsverklaring van Eén Ermelo te tekenen.

Een bijzondere beweging die verkeerd is gevallen in de Ermelose coalitie. Meerdere mensen hebben Van der Knaap al eerder gevraagd of er lijntjes waren met de nieuwe partij waarop ontkennend werd geantwoord. ,,En dan overstappen naar een partij die deze gemeente beticht van ‘ritselcultuur’ en achterkamertjespolitiek,” zegt fractievoorzitter VVD Herma van der Weide. ,,Het was eerlijker geweest als Bart van der Knaap was opgestapt.”

Dolk in zijn rug

Zeven partijen doen in Ermelo mee aan de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. De lijsten zijn vanmorgen goedgekeurd tijdens een openbare vergadering van het Centraal Stembureau. Nieuwkomer Eén Ermelo moest, naast een kieslijst ook een aantal ondersteuningsverklaringen inleveren. Dit zijn schriftelijke verklaring van kiesgerechtigden die deelname van een partij aan de verkiezingen ondersteunen. De handtekening van Van der Knaap is legaal, maar het voelt voor lijsttrekker Burger Belangen Han Wilhelm als een dolk in zijn rug. ,,Wat beweegt iemand, die al een half jaar trompettert de raad te verlaten, een tegenpartij in het zadel te helpen?” Wilhelm noemt het hoogverraad. ,,Maar dit zegt ook veel over Eén Ermelo. Dit is niet integer.”

Draaibeweging

Collega Evelien Kars van Progressief Ermelo noemt het alles behalve eerlijk en transparant. Ze constateerde, net als Van der Weide overigens, de afgelopen weken ook een draaibeweging in politieke standpunten van Van der Knaap. Standpunten die aansluiten bij het verkiezingsprogramma van Eén Ermelo. Navraag bij lijsttrekker Henri Luitjes van Eén Ermelo levert slechts een vaag antwoord op. Luitjes zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de support van Van der Knaap. Ook zegt hij dat het contact met de fractievoorzitter van BurgerBelangen Ermelo zich beperkt tot een minimum. ,,Bart heeft mij in contact gebracht met Jean Paul Wiedenhoff. Daar blijft het ook bij.” Luitjes zegt ook niet te weten wie de ondersteuningsverklaringen hebben ondertekend. Wel heeft hij zelf, samen met de nummer twee op de lijst Daniëlle Terpstra de verklaring getekend.

Openheid, eerlijkheid en transparantie

Voorzitter van de gemeenteraad, burgemeester Dorine Burmanje noemt de handtekening onder de verklaring als zodanig een legaal iets. ,,Maar ik sta voor openheid, eerlijkheid en transparantie. Meer kan ik er nu niet over zeggen.” Bart van der Knaap wil hier op dit moment geen reactie op geven. Hij haalt uit naar zijn eigen partij. ,,Henri en ik zijn ooit een keer met elkaar in gesprek gegaan. Daar waren wat ideeën, maar dat is nooit van de grond gekomen.” Van der Knaap is zeer ontevreden over hoe het nu bij BurgerBelangen Ermelo gaat. ,,Maar ik maak de zaak voor BurgerBelangen gewoon af.” Wilhem betwijfelt of hij daar de gelegenheid nog voor krijgt. ,,Dit verhaal krijgt namelijk nog een staartje."