'We zijn het vertrouwen in de Overheid volledig kwijt'

ERMELO - Het was de Kindertoeslagenaffaire die het vertrouwen van de familie Sahin in de Overheid schaadde. Woningcorporatie Uwoon deed daar nog een schepje bovenop met een teleurstellende aanpak van de prefabwoning-problemen aan de Driesprong. En of dat nog niet genoeg is wordt het gezin nu gedagvaard omdat de woningcorporatie een huisuitzetting wil bewerkstelligen. Sema en Asim Sahin zijn moe van het vechten voor hun rechten. ,,Het maakt je geestelijk kapot, we hebben ons huis verloren, ons werk en onze gezondheid,” zo meldt het echtpaar.

Op tafel ligt een grote envelop met de excuusbrief van minister-president Mark Rutte ten aanzien van de Kindertoeslagenaffaire, ernaast liggen de papieren van de rechtbank. In tranen vertelt Sema Sahin hoe ze in 2009 als fraudeurs zijn bestempeld bij de belastingdienst. ,,Ik heb mezelf steeds afgevraagd wat heb ik verkeerd gedaan?” De schulden liepen hierdoor zo snel op dat het gezin het huis in Harderwijk moest verkopen. Het zorgde, naast veel spanning, voor veranderingen. De kinderen waren hun vertrouwde omgeving kwijt, moesten naar andere scholen en andere vrienden maken. In 2019 kregen Sema en Asim Sahin de sleutel van hun nieuwe, energiezuinige woning in een nieuwe wijk De Driesprong in Ermelo. ,,Dat was voor ons een nieuwe start.”

Storm

Hoe de maanden/ jaren verder verliepen, is ruimschoots in de media verschenen. De prefabwoning bleek een huis vol gebreken. ,,Maar onze veiligheid zou niet in gevaar zijn. Dat werd ons door deskundigen meermaals verkondigd,” vertelt Sahin. Het huis aan de Kruispan blijkt nu niet veilig. Uwoon geeft nu in de dagvaarding schriftelijk toe dat de draagkracht onder de fundering van het huis onvoldoende is en dat er wel degelijk veiligheidsrisico’s zijn. ,,We wisten dit al, maar niemand luisterde. Het huis was volgens experts veilig,” reageert Asim Sahin. In de vensterbank staan nog altijd de balken die de gevel moet stutten om te voorkomen dat de ruiten knappen. Op de vloer ligt een grote dweil om het water op te vangen dat tijdens de storm en regen langs de wand de woning in liep.

Wennen

Het afgelopen jaar werden er grond- en betonboringen gedaan en adviesbureau Duinwijck probeerde helder te krijgen hoe het stond met de constructieve veiligheid. Er kwam een lijvige rapport en de woningcorporatie beloofde zo snel mogelijk met een herstelplan te komen. ,,Directeur Fleur Imming zei dat ze zouden beginnen met de woning met de meeste gebreken,” vertelt de teleurgestelde huurder. ,,Bijna wekelijks kregen we mensen over de vloer om te kijken naar de woning en de enorme lijst gebreken. Uwoon beloofde beterschap. Maar dat waren loze beloftes.” En als klap op de vuurpijl wordt het gezin nu via de rechter het huis uit gezet omdat ze op 24 november een constructeur niet hebben binnengelaten. ,,Daardoor maken wij het Uwoon onmogelijk om een herstelplan op te stellen,” zegt Sahin verbolgen. Tegelijkertijd wordt het gezin, dat inmiddels in Ermelo zijn draai heeft gevonden, ‘verplicht’ om te verhuizen naar een veel kleinere, minder duurzame woning in Harderwijk. ,,Mijn kinderen moeten dan weer wennen, naar een andere school en met andere klasgenootjes,” aldus de bezorgde moeder. ,,Net nu het goed met ze gaat.”

Dakpan 2

Wat de familie lastig vindt is het feit dat Uwoon ook niet aangeeft óf en wanneer de woning aan de Kruispan hersteld is en of Sahin kan terugkomen. Naast emotionele schade heeft de familie ook financiële schade. Maar het grootste probleem is het verlies van vertrouwen in de overheid. ,,Het voelt als een sneeuwbaleffect. Eerst was het de Belastingdienst, nu is het de woningcorporatie. En ook de gemeente Ermelo blijft wegkijken. Waarom overkomt ons dit allemaal?” Het leven van het gezin staat inmiddels al jaren ‘on hold’. Ze kunnen niet vooruit kijken. ,,Wat kunnen we de kinderen bieden? Onze dochter kan niet naar de sportvereniging omdat we misschien binnenkort hier niet meer wonen. Onze zoon kan geen feestje met vrienden houden omdat ons huis geen gezelligheid uitstraalt. Investeren in dit huis heeft geen zin, want binnenkort moet alles er weer uit.” Sema en Asim Sahin willen graag in Ermelo blijven. ,,Laat ons dan verhuizen naar Dakpan 2. Deze woning is zo goed als klaar, even groot, in dezelfde wijk en met dezelfde energiekosten. Ik noem dit een win-win situatie.” Het echtpaar is zichtbaar aangeslagen. Ze hopen op een spoedige oplossing, zodat ze dan echt een nieuwe start kunnen maken.