‘Een tekst wanneer je om woorden verlegen zit’

ERMELO – Woensdag 23 februari onthulde wethouder Leo van der Velden, samen met dorpsdichter Sarah Scholts de plaquette met haar gedicht op begraafplaats Koningsvaren. De onthulling was vorig jaar al gepland, maar vanwege de coronamaatregelen uitgesteld.

Sarah Scholts (44) is sinds april 2019 Ermelo’s dorpsdichter en stopt er dit jaar mee. Met het gedicht wilde Scholts woorden geven op de begraafplaats. Woorden die bemoedigen, misschien verrassen, maar in ieder geval verrijken. Het gedicht is een initiatief van Scholts zelf. ,,Wanneer we op de begraafplaats zijn bij een begrafenis dan redden we ons doorgaans wel. Want dan zijn we met elkaar en hebben we gewoonten en rituelen om ons aan vast te houden. Maar op al die dagen daarna, dat je daar komt, en staat, en ook weer moet gaan. Dan kun je om woorden verlegen zitten.’’ De onthulling zou in 2021 plaatsvinden, maar vanwege de Coronamaatregelen werd dit uitgesteld. Woensdag mochten de wethouder en de dorpsdichter dan eindelijk de plaquette officieel onthullen. Op de glazen plaat staan de woorden: ‘In mijn woorden zul je blijven, in mijn worden altijd zijn’.

Nieuwe naam

De gemeentelijke begraafplaats Koningsvaren ontving in 2017 haar naam nadat de gemeente een prijsvraag hiervoor uitriep. Er kwamen zo’n 180 inzendingen binnen waaruit de naam Koningsvaren gekozen werd. Dit vanwege de symboliek, want een Koningsvaren wordt gekenmerkt door de eigenschap dat het dode blad het nieuwe blad beschermt en voedt in de lente. De naam Koningsvaren werd door twee mensen ingediend, dominee André Troost en Tineke Seebach, en zij waren dan ook op 30 mei 2017 bij de onthulling aanwezig.