'Het mooiste bushokje staat in Speuld'

ERMELO – Een stralende zon en een strakblauwe hemel maakten de officiële opening van de Garderenseweg in Speuld extra feestelijk. Dit moment stond al in december gepland, maar moest vanwege covid maatregelen worden uitgesteld. ,,Vandaag willen we dit vooral vieren met elkaar,” zegt wethouder Leo van der Velden in zijn openingswoord. ,,Ook al is het een groot contrast met wat er elders in de wereld gebeurt.”

In aanwezigheid van veel Speuldenaren legde Van der Velden uit dat het een lang traject was geweest. ,,Vanwege de verkeersintensiteit was het noodzakelijk deze Garderenseweg aan te pakken. We hebben hierin geïnvesteerd. Deze weg kreeg een nieuwe, eigentijdse en veilige inrichting. Je kunt natuurlijk niet alles voorkomen, maar we kunnen wel ons best doen om het voor bewoners veilig te maken en voor toeristen aantrekkelijk.” De wethouder schetst een beeld van voorheen toen de Garderenseweg nog een racebaan was. ,,Dat is er, hoop ik, nu wel uit.”

Toekomst

Ook de verlichting is aangepakt. Er staan nu meer lantaarnpalen, maar ze zijn lager en duurzamer. Een grote investering voor de toekomst. Het was een lang traject waarvan de werkzaamheden in Speuld op 28 juni 2021 begonnen. Er kwamen omleidingsroutes en doorgaand autoverkeer was geruime tijd niet mogelijk. Toch bleef het optimisme in Speuld groot en als er problemen waren werden die met elkaar opgelost. Voelbaar was de saamhorigheid. Van der Velden: ,,Wat mogen we trots zijn op de manier waarop jullie het hier met elkaar rooien!” Trots is ook Isabel van den Broek van Snackbar ’t Speuldje. ,,De weg is prachtig geworden, maar toen vonden we het bushokje, dat we ieder jaar een schoonmaakbeurt gaven, niet meer passen.” Ze zocht contact met de gemeente Ermelo en stelde voor om kunstenaar Jan Mastenbroek zijn gang te laten gaan. Leo van der Velden: ,,Zo zie je, dit idee is niet uit het gemeentehuis gekomen. Wij zijn er enorm enthousiast over. Anders hadden we hier een nieuw bushokje moeten plaatsen. Het is goed om over investeringen na te denken. Nu kan het weer jaren mee. Ik weet zeker: Het mooiste bushokje van Nederland staat in Speuld!” Jan Mastenbroek heeft in het bushokje een selfieplek gemaakt. Van den Broek: ,,De maker van de leukste foto wint een 5-gangen diner voor vier personen bij Snackbar ‘t Speuldje." Hiervoor moet de maker de foto uploaden op Facebook en hashtags #gemeenteermelo #speuld #ermelo #snackbartspeuldje  vermelden. Dit kan t/m 31 maart!

Minimale uitstoot

Aannemer Van Gelder kreeg de opdracht om met minimale uitstoot van stikstof de Garderenseweg te vernieuwen. Men moest putten uit de vele innovatieve mogelijkheden. ,,Hier zijn we uitgedaagd,” zei de aannemer. ,,Ook op een heel ander vlak, namelijk de manier waarop iedereen hier samenwerkte. Jullie zaten, toen het moest, allemaal op één lijn. Dank voor de uitdaging die wij hebben mogen realiseren.” Als dank kreeg de aannemer een insectenhotel namens de inwoners van Speuld. Aalt Schuur had ervoor gezorgd dat dit insectenhotel letterlijk stond als een huis. Er moest een kraan aan te pas komen om het cadeau te vervoeren.

Initiatieven

De wethouder besloot met het bedanken van alle betrokkenen, waaronder ook de buurt. ,,Er liggen nu een groot aantal initiatieven voor Speuld. We gaan samen aan tafel om te kijken hoe en wat we kunnen realiseren. Hoe we omgaan met veranderingen in de landbouw en met de vraag wat voor dorp we in de toekomst willen zijn.”