'Koningsdag is verbondenheid'  

ERMELO - Afgelopen zaterdag had voorzitter van de Oranjevereniging Bas van der Mooren zijn vuurdoop, althans met groter publiek. Van der Mooren is al een jaar voorzitter van de Oranjevereniging, maar vanwege corona konden verschillende festiviteiten niet doorgaan. Zaterdag was de onthulling van het Witte Anjer-perkje het eerste officiële moment.

Volgende week volgt dan Koningsdag en een week later de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. ,,Na twee jaar kunnen we eindelijk weer uitpakken,’ vertelt Van der Mooren. Het samen vieren en gedenken staat bij de Oranjevereniging voorop. ,,We willen nationale aspecten op lokaal niveau kleur geven.” Wat hem betreft gaat dat ook verder dan een gevoel bij het vorstenhuis. ,,Koningsdag is verbondenheid, het samen vieren. Dat willen we uitdragen. Het gevoel van vrijheid en verbondenheid. En juist dat is in deze tijd geen vanzelfsprekendheid.”

Uitgebreid programma

Er is voor 27 april dan ook een uitgebreid programma opgesteld, van aubade met de schoolkinderen tot braderie op het Raadhuisplein en een muziekprogramma op het Oranjeplein bij de voormalige Rabobank. ,,Het centrum bruist tijdens Koningsdag,” aldus de voorzitter. Op 4 mei wordt er een herdenking gehouden bij het oorlogsmonument in het plantsoen tegenover de Nieuwe Kerk aan de Horsterweg. Medewerking wordt daarbij verleend door o.a. burgemeester Dorine Burmanje, muziekverenigingen en militairen van de Koninklijke Militaire School uit de Legerplaats Ermelo. Van der Mooren: ,,Zeker op dit soort gedenkdagen realiseren we ons hoe belangrijk het is om te kunnen leven in vrede, vrijheid en veiligheid. De gebeurtenissen in Oekraïne op dit moment tonen ons dat op heel ingrijpende wijze. Wij zijn blij na twee jaar weer een volledig programma te kunnen presenteren, én uit te voeren.” www.oranjeverenigingermelo.nl