Jim Hooyenga getuige van memorabel moment

ERMELO – Afgelopen donderdag is aan de Julianalaan ter hoogte van nummer 74 een nieuw monument onthuld ter nagedachtenis aan het bombardement op de spoorlijn op 7 november 1944. Het huis werd compleet verwoest. Negen mensen, waaronder een aantal evacués kwamen om het leven. The Vanneau Foundation wil deze vergeten geschiedenis graag de aandacht geven die het verdient. Daarom is er een nieuw monument geplaatst en een film gemaakt met het verhaal van de familie Hooijenga.

In het huis op nummer 74 woonden Jan en Catherine Hooijenga met hun vier kinderen. Deze familie was actief in het verzet. Ze hadden hun huis beschikbaar gesteld voor Joodse onderduikers en evacués. Om het verhaal van de familie Hooijenga goed vast te kunnen leggen reisde Dario Usai namens de Vanneau Foundation naar de Verenigde Staten waar Hans Hooijenga (nu Jim Hooyenga) tegenwoordig woont. Hans Hooijenga was in 1944 zes jaar. Hij overleefde het bombardement en kon afgelopen donderdag in het bijzijn van zijn kleinzoon de onthulling bijwonen.

Drie percussiebommen

Het waren geallieerden die op de terugweg vanuit Duitsland naar Engeland besloten de spoorlijn Amersfoort-Zwolle te bombarderen. Echter de drie percussiebommen misten de spoorlijn en verwoestten het huis, enkele meters verderop waar Jan en Trijntje Hooijenga onderduikers en evacués opvingen. Jan Hooijenga had een radio waarmee hij contacten onderhield, onder meer met de familie Bolte die moest evacueren. Het gezin Bolte verbleef in 1944 bij de familie. Het was vader Bolte die de zesjarige Jim beschermde met zijn lichaam. Bolte zelf overleefde het niet. Negen personen kwamen tijdens het bombardement om het leven.

The Vanneau Foundation

Na de onthulling donderdagmiddag droeg dorpsdichter Sarah Scholts een speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht voor. Daarna was er gelegenheid om na te praten in het Vanneau Café. The Vanneau Foundation stelt zich ten doel het herwaarderen van het lokale cultureel erfgoedlandschap en de historische verhalen. Daarnaast steunt de organisatie verschillende maatschappelijke doelen. www.thevanneaufoundation.org