Na twee jaar weer veel mensen bij herdenkingsmonument

ERMELO – Het mocht weer. Na twee jaar op rij geen fysieke Dodenherdenking en Stille Tocht te hebben gehouden vanwege de noodgedwongen Coronamaatregelen, konden vanavond weer veel Ermeloërs deelnemen aan de indrukwekkende plechtigheid. De avond begon in de Immanuëlkerk waar Regio Harmonie De Verbinding de avond muzikaal begeleide.

De vandaag negen jaar geworden Lieve Kuipers mocht haar zelfgemaakte gedicht Vrij zijn… voordragen. Herman Sietsma legde de aanwezigen tijdens de overdenking de drie motieven om te herdenken voor. Daarna volgde de Stille Tocht onder begeleiding van twee omfloerste trommen richting het Herdenkingsmonument aan de Horsterweg. Na drie jaar stonden er weer honderden mensen stil bij het monument tegenover de Nieuwe Kerk. Even voor achten werd de Taptoe geblazen, gevolgd door twee minuten stilte. Daarna werd er het eerste couplet van het Wilhelmus gezongen.

Dodenappèl

Bas van der Mooren, voorzitter van de Oranjevereniging las traditiegetrouw tijdens het Dodenappèl enkele namen voor van de 140 omgekomen Ermeloërs of een relatie hadden met Ermelo. Vijf daarvan zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog en een tijdens de militaire missie in Nederlands Indië. Van der Mooren noemde Selma Hirsch-Rosendahl (69), Julius Stamper (42), Aalt Bakker (64) en Hendrik Franken (23). Deze mensen die in de oorlog zijn beroofd van hun leven, mogen ook nog niet beroofd worden van hun nagedachtenis. En dat is wat vaak gebeurt in regimes voor wie mensen nummers zijn in plaats van namen,’’ sprak burgemeester Dorine Burmanje. ,,Daarom is het belangrijk dat we nog steeds de namen en de verhalen achter de namen blijven vertellen.’’ Opdat wij niet vergeten zullen.

Bloemen

Twee leerlingen van de Goede Herder School mochten een gedicht voordragen waarna er door onder andere het gemeentebestuur, de Oranjevereniging, Amnestie International, Bond oud stoottroepers en stoottroepers en de bond van Wapenbroeders kransen werden gelegd. Vervolgens kregen de aanwezig kinderen de gelegenheid om bloemen bij het monument te leggen. Vervolgens konden de aanwezigen langs het monument, een beeld van kunstenaar Nicolaas Adrianus van der Kreek, lopen.