Gezin verhuist van Kruispan naar Dakpan 

ERMELO - De zon is eindelijk gaan schijnen voor Sema en Asim Sahin, het gezin dat bijna drie jaar geleden aan de Kruispan een prefab-woning van Uwoon betrok. De woning had zoveel gebreken dat er van woongenot geen sprake was. Nu woont het gezin in dezelfde wijk, maar in een woning die geheel gerenoveerd is. Er is een last van hun schouders gevallen en, hoewel het nog enigszins onwennig is, kijken ze met vertrouwen naar de toekomst.

In de zomer van 2019 kregen Sema en Asim Sahin de sleutel van hun nieuwe, energiezuinige woning in een nieuwe wijk De Driesprong in Ermelo. ,,Dat was voor ons een nieuwe start,” vertelde Asim Sahin destijds. Maar niets was minder waar. Dankzij de toeslagenaffaire raakte hij zijn eigen huis in Harderwijk kwijt en verloor hij zijn gezondheid. De woning, waarover al veel gepubliceerd is, bleek een huis vol gebreken. ,,En bij Uwoon deed men helemaal niets om het op te lossen. Dankzij onze advocaat, de media-aandacht en met hulp van de gemeente Ermelo is het nu eindelijk gelukt om een passende woning te krijgen. Uwoon zat gewoon fout!”

Veiligheid

De woningcorporatie bleef bij het standpunt dat de veiligheid niet in gevaar zou zijn. ,,Dat werd ons door deskundigen meermaals verkondigd,” vertelt Sahin. Uiteindelijk bleek het huis aan de Kruispan toch niet veilig. ,,We wisten dit al jaren, maar niemand luisterde.“ De gebreken waren overigens niet alleen bij het hoekhuis aan de Kruispan, ook andere woningen vertoonden tal van gebreken. ,,Maar ons huis was er wel het slechtst aan toe.” Nu kan Sahin lachen. Hij geniet van de prachtig geschilderde muur, de gladde vloer en een schimmelloge wc. ,,En gelukkig in dezelfde buurt zodat de kinderen naar dezelfde school kunnen en de jongste in de speeltuin hier kan spelen.”

Verhuizen

Het heeft heel lang geduurd voordat er een oplossing kwam, maar nu is het zover. Het gezin heeft afgelopen week haar intrek genomen. Ze kunnen nu gewoon naar buiten kijken zonder dat er stutbalken in de vensterbank het uitzicht bederven. ,,Het is een hele opluchting,” vertelt Sema. ,,Er klinkt weer andere muziek in ons huis. We genieten van de rust!” Ook de gemeente is blij dat er nu eindelijk een oplossing is gevonden voor dit gezin. ,,Fijn dat de situatie voor deze familie is opgelost,” vertelt wethouder Laurens Klappe in een reactie. ,,Het was een schrijnende situatie die ook ons als gemeente beroerd heeft. Een veilige woonomgeving en een dak boven je hoofd zijn primaire levensbehoeften voor iedereen in Ermelo.” Wat er met de hoekwoning aan de Kruispan gaat gebeuren is nog niet bekend. ,,Men zegt dat deze wordt opgeknapt. We gaan het zien. Het is nu niet meer ons probleem,” aldus een opgeluchte Asim Sahin.