Ruilen in plaats van betalen

ERMELO - Op zaterdag 14 mei is het Huis & Tuin Event Ermelo op ’t Weitje. Thema is leuke dingen doen en niet veel geld uitgeven. Nu de boodschappen duurder zijn geworden, de energiekosten zijn gestegen en benzine kostbaar is, gaan steeds meer mensen nadenken over besparen. Dat kan ook met de LETS-kring. Deze organisatie is zaterdag ook van de partij.

,,Je kunt echter het leven een stuk aangenamer maken zonder diep in de buidel te tasten," zegt Ans Breeman, secretaris van de LETS-kring Ermelo. Men maakt gebruik van een ruilsysteem, het Lokaal Economisch Transactie Systeem
(afkorting LETS) dat over de hele wereld gebruikt wordt. LETS is eigenlijk burenhulp (naoberschap) voor moderne tijden. Een plaatselijk ruilsysteem waarbinnen de leden met (grotendeels) gesloten beurs goederen en diensten uitwisselen. LETS Ermelo werd rond de eeuwwisseling opgericht in januari 2000.

Alternatief

Een LETS-ruilkring zou men kunnen zien als een lokaal alternatief voor de officiële economie. Nu geld schaarser wordt, wordt rijkdom voor de één, vaak armoede voor de ander. De LETS-economie daarentegen is gebaseerd op overvloed. Het gaat om diensten en talenten. Inflatie, rente en geldkoersen bestaan hier niet. Niemand heeft er daarom baat bij om in dit ruilsysteem te sparen. Het is gebaseerd op wederkerigheid. Iedereen investeert in de handel en krijgt evenveel terug. En omdat LETS een lokaal systeem is, blijft de welvaart binnen de LETS-kring. Je handelt lokaal, stimuleert zodoende de lokale economie, en wordt door lokale mensen gecompenseerd voor je inspanningen.

Pauwen

Door die wederkerigheid maakt te hebben- en houden- principe plaats voor samenwerking, uitwisseling, vertrouwen en onderlinge verbondenheid. Bij de LETS-kring maakt men gebruik van een alternatief betaalmiddel in plaats van geld. De waarde van zo'n lokaal betaalmiddel spreken de leden onderling af. ,,In Ermelo ruilen we met 'pauwen'," aldus Breeman. Dit betaalmiddel wordt gebruikt om te zorgen dat er een evenwicht bestaat in geven en nemen. Geld wordt alleen betaald wanneer er daadwerkelijke kosten gemaakt zijn. Bijvoorbeeld : wanneer iemand taxi heeft gereden wordt de benzine in euro’s vergoed. De aangeboden en gevraagde diensten zijn voor leden zichtbaar op de site van LETS. Als men iemand wil benaderen voor een dienst, dan maak je daarmee afspraken: wat moet er gedaan worden, waar en wanneer, hoeveel Pauwen gaat dat opleveren. Iedereen is vrij om over die Pauwen te onderhandelen, want de ene klus kost wellicht meer tijd dan de andere, maar is op een andere manier veel minder inspannend (avondje van vier uur oppassen op een slapend kind, of twee uur in de tuin werken met veel lichamelijke inspanning, maakt bijvoorbeeld nogal een verschil). Het gebeurt vooral uit idealisme. ,,Zo worden reparaties ook betaalbaar, omdat je geen hoog arbeidsloon betaalt," aldus de secretaris. ,,Je kunt kunt geven waar je zin in hebt en nemen waar je behoefte aan hebt. Welke talenten heb jij? Heb je groenten over uit de moestuin? Of spullen die je niet meer gebruikt? Bied ze aan!" 

Uitkering

Mensen met een uitkering krijgen te horen dat ze niet mogen werken voor derden. Omdat er niet met geld geruild wordt, valt LETS-en buiten deze wettelijke regels én buiten de fiscus. Juist mensen met een uitkering, die vaak wel dingen kunnen, maar dat bijvoorbeeld niet in een baan kunnen laten zien, zien LETS-en wel zitten! Men kan hulp vragen waar dat nodig is, hulp bieden waar het kan en dát geeft, naast een gevoel van nuttig zijn, ook meer gevoel van eigenwaarde. Breeman: ,,Het leuke van een Ruilkring is dat iedereen mee kan doen. Mensen met verschillende interesses en kwaliteiten. Jong of oud, man of vrouw. Iedereen is gelijkwaardig en van harte welkom." Lid worden van de LETS-Ruilkring Ermelo kost € 7,50 en 8 Pauwen per jaar contributie. LETS Ermelo heeft een eigen website en is ook op Facebook is actief. Het Huis & Tuin Event  is op 14 mei op ‘t Weitje in Ermelo bij de muziektent 10 tot 16 uur. Of neem contact op via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel 06-2754412