Rechter heeft negen verdachten veroordeeld

ERMELO/ REGIO - De rechtbank Noord-Holland heeft negen verdachten veroordeeld voor hun betrokkenheid bij uiteenlopende drugsdelicten. De rechter heeft aan één van de hoofdverdachten een celstraf opgelegd van 12 jaar vanwege het bereiden van cyrstal meth in het voorjaar van 2020. Ook heeft hij zich samen met anderen schuldig gemaakt aan de dumping van het drugsafval in het bos in Ermelo.

Deze drugszaak draait onder meer om de invoer van een grote hoeveelheid cocaïne in de haven van IJmuiden, de grootschalige handel in ketamine, het runnen van een lab in Hollandscheveld in Drenthe waar crystal meth werd gemaakt en het dumpen van afval uit dit drugslab op 15 mei 2020 in Ermelo. De rechtbank oordeelde verder dat de verdachte een groothandel in ketamine heeft gehad. Er moet volgens de rechtbank sprake zijn geweest van een zeer intensieve handel, gezien de frequentie van de leveringen. Daarnaast heeft hij zich schuldig gemaakt aan de invoer van 400 kilo cocaïne in IJmuiden in februari 2019. De verdachte is ook veroordeeld voor deelneming aan een criminele organisatie en het witwassen van 290.000 euro. Er zijn overigens meerdere mensen in deze zaak aangehouden. 

Afvaldumping

De rechter stelt dat vanaf eind april 2020 betrokkenen intensief hebben gecommuniceerd over het verwijderen van het drugsafval. Op 15 mei 2020 werd uiteindelijk, na een melding van een getuige, een partij drugsafval aan de Drieërweg aangetroffen in Ermelo. Uit de bewijsmiddelen kan worden afgeleid dat dit het drugsafval is afkomstig van het lab in Hollandscheveld en dat er meerdere mensen betrokken zijn geweest bij deze afvaldumping. 

Transport

Hieraan vooraf ging ook een transport van 400 kilo cocaïne naar IJmuiden. Daar waren volgens de rechtbank nog twee mannen bij betrokken. Aan een 26-jarige man is een celstraf opgelegd van vijf jaar. Een man van 69 jaar oud krijgt vier jaar gevangenisstraf. Hij was na het plegen van dit feit al veroordeeld tot 10 jaar celstraf in een andere zaak. Daarbij was sprake van soortgelijke feiten. Drie verdachten (62, 38 en 33 jaar oud) krijgen deels voorwaardelijke celstraffen opgelegd respectievelijk wegens intensieve handel in ketamine, het vervoer van ketamine vanuit Duitsland naar Nederland en het dumpen van gevaarlijke afvalstoffen afkomstig van het drugslab. De 62-jarige man krijgt 18 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. De 38-jarige man krijgt 15 maanden cel waarvan 5 maanden voorwaardelijk. En de 33-jarige man krijgt 14 maanden cel waarvan 7 maanden voorwaardelijk. 

Schadevergoeding

Staatsbosbeheer heeft tegen de verdachten van de dumping van het drugsafval een vordering tot schadevergoeding ingediend van ongeveer 8.000 euro. Voor haar rekening kwamen destijds de kosten van het opruimen van het drugsafval. Deze vordering heeft de rechtbank in drie zaken toegewezen. Van vier van de veroordeelden heeft de rechtbank vastgesteld dat zij uit de gepleegde feiten financieel voordeel hebben behaald. Zij moeten dit voordeel aan de staat betalen. Het gaat om bedragen van 21.100 euro tot € 92.000 euro.