Nazaten familie s'Jacob zo trots als een pauw

ERMELO – Eeuwenoude aktes en bijzondere familiestukken zijn topstukken in de tentoonstelling Pracht&Praal. Donderdagmiddag openden nazaten van de familie s’Jacob de tentoonstelling die ingaat op de geschiedenis van landgoed Staverden.

,,De geschiedenis van Landgoed Staverden is buitengewoon te noemen als kleinste stadje van de Benelux,” zei wethouder Ronald van Veen tijdens de opening. Hij was samen met Elizabeth van Schelle en Herman van Heemstra met een Victoria koets uit 1900 naar het Molenaarsplein vervoerd. Daar volgde de feestelijke opening van de tentoonstelling in Museum Het Pakhuis.

'Royaal thema'

,,Met Pracht&Praal sluit het museum aan bij het initiatief om op de Veluwe aandacht te besteden aan het 'royale' thema,” vertelde Van Veen. ,,Dit na heropening van Paleis het Loo. Als college zijn we dan ook blij dat het Ermeloose verhaal binnen het koninklijke thema aandacht krijgt.” In 1290 liet graaf Reinoud de Eerste van hertogdom Gelre, een stenen huis bouwen op Staverden en zorgde hij voor de stadsrechten. Dit gaf Staverden bijzondere rechten om te handelen, maar het bracht ook plichten met zich mee. Graaf Reinoud die wilde namelijk altijd witte pauwen veren op zijn helm hebben ter versiering. Dus de bewoners van Staverden werden eigenlijk verplicht om altijd witte pauwen hier te houden. De nazaten van s’Jacob zijn blij met de aandacht die er is voor het landgoed. Zij hebben verschillende objecten beschikbaar gesteld voor de tentoonstelling. ,,De tentoonstelling was voor onze familie ook reden om weer herinneringen op te halen,” vertelde Van Heemstra. ,,De familiecollectie zilveren en porseleinen pauwen is na meer dan vijftig jaar weer bijeen gebracht.”
Wie meer wil weten over de Middeleeuwse geschiedenis, over het hertogdom, over Pracht&Praal, de stand van Staverden is van dinsdag tot en met zaterdag welkom in museum Het Pakhuis. www.hetpakhuisermelo.nl