‘Wanneer onrecht recht wordt, is verzet een plicht’

ERMELO – Op verschillende plekken in het land, protesteerden de boeren weer tegen de overheidsmaatregelen inzake stikstof. Enkele grote distributiecentra werden geblokkeerd waardoor de aanlevering aan de supermarkten niet kon plaatsvinden. Naast de boeren en vissers zijn er ook steeds meer bedrijven en ondernemers die uit sympathie met de boeren meedoen. Zo stonden vandaag op het viaduct over de A28 bij Strand Horst enkele sympathiserende Ermelose ondernemers.

Naast enkele grote trucks van Tomassen Duck-to stonden er voertuigen van loon- en grondbedrijf Timmer en Zn. Ook Aalt van de Mheen was van de partij met zijn glimmende truck. ,,We staan hier als steunbetuiging voor de boeren, want de regelgeving zoals nu voorgesteld klopt natuurlijk van geen kant.’’ Enkele passanten vroegen zich af waarom hier trucks staan in plaats van trekkers. Van de Mheen legde het hen uit en liet ook het spandoek over het viaduct nog even zien. Op een van de posters op de trucks stond geschreven: ‘Wanneer onrecht recht wordt, is verzet een plicht’. De deelnemende ondernemers zijn ook afhankelijk van de boeren en willen daarom met deze actie de mensen hierop bewust maken. Sympathiseren gaat natuurlijk makkelijker met dit mooie weer. De sympathisanten stonden er dan ook vanmorgen al om 7.30 uur. Gaandeweg de dag werd de barbecue uitgepakt en op het talud gezet en leek het steeds meer op een gezellig buurtfeestje.

Vissers

Protesterende vissers, die zich aangesloten hadden bij de acties van de boeren, blokkeerden vanmorgen de havens van Harlingen, Den Helder, Den Hoorn en Lauwersoog zodat de Waddeneilanden niet bereikbaar waren. In de loop van de middag kwamen de dienstregelingen van de veerdiensten weer langzaam op gang. Naast de snelwegen en de havens werden vandaag zo’n twintig distributiecentra van supermarkten vandaag geblokkeerd of geblokkeerd geweest door de boeren. Met name de distributiecentra van de Albert Heijn en Jumbo waren het doelwit. Maar ook
distributiecentra van Boni, Coop, Aldi, PLUS, Lidl, Vomar en Sligro kregen vandaag te maken met blokkerende boeren.