'Fusie Ermelo en Harderwijk was nooit de bedoeling'

ERMELO - Vanmiddag opende commissaris van de Koning John Berends het Huis van Ermelo. Hij deed dit met een druk op de knop samen met Roy Scheerman en Danny. In zijn toespraak benadrukte Berends dat het nooit zijn bedoeling is geweest om Ermelo en Harderwijk te laten fuseren. Met bewondering bekeek de commissaris van de Koning het nieuwe gemeentehuis en De Dialoog, een dak waaronder verschillende organisaties inmiddels gehuisvest zijn.

John Berends was van 2005 tot 2012 burgemeester van Harderwijk en kwam in die hoedanigheid met regelmaat op het Ermelose gemeentehuis. ,,Toen ik commissaris van de Koning werd, werd er gezegd dat ik Ermelo en Harderwijk in een zou voegen, maar dat is niet gelukt en dat is ook nooit de bedoeling geweest. Ik waardeer de kracht die u als gemeente heeft." Berends stelde voorop dat het gaat om de goede zorg en de diensten voor de burgers; de functies die nu gebruik maken van dit gebouw. Er zijn zeven organisaties gehuisvest: gemeente Ermelo, Meerinzicht, Interactiesport, Welzijn Ermelo, Politie, Bibliotheek en Streekarchivariaat Nw Veluwe.

Pauwenveren

Berends: ,,Wat ik heel bijzonder vind is het symbool, het wapen van de gemeente Ermelo waar de pauw op staat." Hij vertelde dat hij als commissaris van de Koning in Gelderland ieder jaar witte pauwenveren ontvangt. ,,Dat heeft alles met de hertog van Gelre te maken. De pauwenveren staan op m’n kamer en ik ben u bijzonder dankbaar dat ik ze nog steeds krijg. De Provincie Gelderland is ook die enige provincie waar de CvK zoiets heeft, zo’n symbool die verwijst naar de historie. Ik heb ze dan ook met fierheid op m’n kamer staan."

Omgekeerde vlaggen

De commissaris van de Koning stond ook stil bij de crisis en de stikstofproblemen. Hij zag natuurlijk ook in Ermelo de omgekeerde vlaggen hangen. ,,U heeft te maken met landelijk agrarisch gebied, de boeren die het moeilijk hebben. Op 5 oktober zal het rapport van Remkes het licht gaan zien. Ik weet niet wat er in staat, maar ik kan u wel zeggen dat we allemaal op het vinkentouw zitten om er op een goede manier uit te komen in Gelderland. Wij gaan niet uit van gedwongen verkoop. We willen proberen dit in gezamenlijkheid goed met elkaar te organiseren."