Familie kwam om het leven tijdens bombardement

ERMELO – Maandag 7 november is het precies 78 jaar geleden dat bommenwerpers het huis van de familie Hooijenga aan de Julianalaan 74 in Ermelo bombardeerden. Negen mensen kwamen hierbij om het leven waaronder de hele familie Bolte uit Renkum: vader, moeder en vier kinderen.
Het graf van de familie Bolte op begraafplaats Koningsvaren verkeert momenteel in een slechte staat en er is geen directe familie te vinden die hiervoor kan zorgdragen. The Vanneau Foundation wil daarom dit graf in ere te herstellen. De stichting is hiervoor een crowdfund actie gestart.

Van Renkum naar Ermelo

De kruideniersfamilie Bolte vluchtte in oktober 1944 vanwege het oorlogsgeweld in hun woonplaats Renkum. Het gezin vond onderdak aan de Julialanaan 74 in Ermelo. In het huis op nummer 74 woonden Jan en Catherine Hooijenga met hun vier kinderen. Deze familie was actief in het verzet. Ze hadden hun huis beschikbaar gesteld voor Joodse onderduikers en evacués. Ook een enkele Britse piloot vond hier tijdelijk onderdak voordat de oversteek naar Engeland werd gewaagd. De activiteiten van de Hooijenga's vonden plaats met gevaar voor eigen leven. Hun huis bevond zich naast het spoor van het traject Amersfoort-Zwolle. Deze werd regelmatig door de geallieerden gebombardeerd waardoor de pas geëvacueerd familie Bolte ook hier direct met de oorlog werd geconfronteerd.

7 November 1944

Op 7 november ging het mis. Meerdere, vermoedelijk Britse, bommenwerpers losten hun lading op het spoor en raakten het huis van de familie Hooijenga met een voltreffer. Het huis werd compleet verwoest. Negen mensen kwamen om het leven waaronder de familie Bolte: vader moeder en vier kinderen. Ook twee andere kinderen en een voorbijganger kwamen om het leven. Vijf mensen overleefden het bombardement waaronder een baby van joodse onderduikers. Het bombardement op de Julianalaan geldt als één van de dodelijkste bombardementen uit de streek. Renkum werd grotendeels verwoest maar het huis van de familie Bolte, aan de Petronellaweg kwam ongeschonden uit de oorlog.

De familie Bolte werd op begraafplaats Koningsvaren begraven en de familie Hooijenga emigreerde na de oorlog naar de Verenigde Staten. Het graf ligt er nu vervallen bij en de opschrift dat naar de tragische gebeurtenis verwijst, is onleesbaar geworden. The Vanneau Foundation vindt dat dit vergeten graf een herwaardering verdient. De stichting wil het graf restaureren en is hiervoor op zoek naar donateurs. Wilt u ook bijdragen aan de restauratie van dit oorlogsgraf? Doneer dan via de donatiepagina.