'Overheid geef ons duidelijkheid'

ERMELO - Een delegatie van de SGP Ermelo bezocht zaterdag met het 'Bussie van Beppie' Ermelose boeren. ,,Ermelo kent nog veel actieve boeren," zegt fractievoorzitter Leo van der Velden. De sector is de afgelopen maanden veel in het nieuws. De stikstofproblematiek en andere wet- en regelgeving maken het 'boeren' steeds ingewikkelder. Om hun ongenoegen te tonen, hielden de agrariërs diverse boerenprotesten en andere acties. De SGP-delegatie wilde de gezinnen op de boerderijen zelf spreken en hen een hart onder de riem steken. Daarom gingen ze op pad en maakten ze een 'Tour de Boer'.

Het was een verrassingsritje in het Bussie van Beppy, met Beppy Verhoef achter het stuur. Eerst door het westelijk buitengebied van Ermelo. Zo'n 25 boerenerven werden bezocht. Van der Velden: ,,Mede door de vele goede 'keukentafel-,stal- en erfgesprekken' konden we zaterdag niet alle agrarische ondernemers bezoeken. We hopen hen later alsnog, net zoals de anderen een warme deken te bezorgen als blijk van medeleven in hun moeilijke situatie omtrent de stikstofproblematiek."

Duidelijke vraag

De meeste boeren hadden één duidelijke vraag: 'Overheid geef ons duidelijkheid'. Banken verstrekken momenteel geen leningen en niemand weet wat er gaat gebeuren met de sector. Er komen steeds wisselende voorschriften van de overheid. ,,Ook de wolf wordt als een groot probleem gezien," vertelt Van der Velden. ,,Mooi waren ook de gesprekken over geloofsvertrouwen en de ervaren zegeningen," vult Pieter Stam aan. Het is de SGP nog meer duidelijk geworden dat er veel gezinnen in volstrekte onzekerheid verkeren en dat toekomstperspectief ontbreekt. Van der Velden: ,,Ondanks het feit dat lokaal deze kwestie niet kan worden opgelost en het vooral landelijk en provinciaal beleid betreft, zullen we de sector blijven steunen en vinden we dat deze belangrijke sector meer waardering verdient."