'Organisatoren muziekfeesten moeten meebetalen aan onderhoudskosten'

ERMELO - De oude muziektent op het Weitje wordt opgeknapt. Dit besluit is genomen nadat onder meer controle van de Monumentenwacht is geweest. ,,Het is een monument en daar moeten we zorgvuldig mee omgaan,” zegt wethouder Hugo Weidema. De muziektent moet ingrijpend opgeknapt worden. Hiermee is een bedrag van 125.000 euro gemoeid.

De muziektent is een gemeentelijk monument uit 1934, een karakteristiek gebouw op een centrale locatie in het dorp en gemeentelijk eigendom. In de loop der jaren zijn bij reparaties vermoedelijk verschillende houtsoorten toegepast met ieder een andere werking/uitzetting, waardoor schilderwerk beschadigt en vocht in het hout kan trekken. Ook de kenmerkende detaillering zorgt voor extra onderhoudsgevoeligheid.

Gaten

,,Er vallen echt gaten in het houtwerk,” aldus Weidema, die geschokt was bij het zien van de erbarmelijke toestand van het monument. Prioriteit is nu dat de muziektent in een goede staat van onderhoud gebracht wordt en dat onderhoud op de lange termijn makkelijker uitvoerbaar wordt. Het monument moet wat het college betreft minder onderhoudsgevoelig worden. Daarnaast wil men een deel van de onderhoudskosten verhalen op de gebruikers van de muziektent. Hierbij doelt Weidema op de organisatoren van grote muziek evenementen op ’t Weitje. ,,Het gaat om een symbolisch bedrag van vijfhonderd euro per dag,” zo zegt de wethouder. Hij maakt een rekensom van 7 x 500 = 3500,-. ,,Dat is natuurlijk lang niet voldoende, maar het stelt ons in staat een deel van de onderhoudskosten te dekken.” Op de vraag of de organisatoren hiervan al op de hoogte zijn, antwoordt de wethouder ‘nee’. 

Overigens is er de afgelopen jaren meermalen onderhoud gepleegd aan het gemeentelijk monument. In 2017 werd het voor het laatst geschilderd, in 2019 werd de vloer van de monumentale muziektent vervangen. Het bouwwerk is ook opgenomen in het Meerjarenonderhoudsplan.

Fien teun