Interim-burgemeester zwaait af met een boodschap 

ERMELO - Het is op de dag af exact twee jaar geleden dat Dorine Burmanje werd geïnstalleerd als burgemeester van Ermelo. Nu zwaait ze af. Donderdag neemt Hans van Daalen het stokje over. Burmanje kijkt terug op twee roerige jaren. Een periode getekend door Corona, oorlog in de Oekraïne, de problematiek van huisvesting asielzoekers, gemeenteraadsverkiezingen, de stikstofproblematiek en omgekeerde vlaggen van de boeren, vogelgriep, de kinderen van Ruinerwold, een nieuw gemeentehuis en een aantal ingewikkelde dossiers.

,,Het was een onrustige tijd,” schetst de scheidend burgemeester. In de twee jaar dat ze leiding mocht geven aan de raad zijn er drie griffiers voorbij gekomen, drie persvoorlichters en trad er na de verkiezingen een compleet nieuw college van wethouders aan. ,,Ik denk dat mijn nuchterheid enorm geholpen heeft.” Op de vraag wat Ermelo nodig heeft, zegt ze ‘duidelijkheid’. ,,Ermelo gaat kapot aan het níet besluiten!” Burmanje hoopt dan ook dat haar opvolger besluitvaardig te werk gaat.

Media

Het moeilijke aan haar werk vond ze vooral het feit dat je het nooit voor iedereen goed kan doen. ,,Daarnaast heb ik de rol van de media soms als lastig ervaren. Als openbaar bestuurder kan je je bijna niet verdedigen tegen onjuistheden.” Volgens haar zorgt ‘framing’ soms voor een verkeerd of incompleet beeld. ,,Dat maakt het lastig. Er is de afgelopen jaren heel veel opgeruimd. Er zijn stappen gemaakt en de raad heeft hard gewerkt om structuur te brengen en zaken beter af te hechten.” Burmanje heeft veel mensen in Ermelo leren kennen. ,,Bijzonder aan de inwoners van Ermelo is dat veel mensen bereid zijn om anderen hulp te bieden. Ook wonen er behoorlijk wat mensen met enorme expertise op verschillende gebieden. Zij hebben dit dorp vaak pas gevonden na hun pensionering. Ik hoop dat zij hun kennis en kunde in gaan zetten voor een nog mooiere samenleving."

Toerist 

Ze had geen beeld van Ermelo toen de commissaris van de Koning haar vroeg hier interim-burgemeester te worden. ,,Ik was er nog nooit geweest. Samen met een vriendin heb ik toen als een soort mysterie-guest een bezoek gebracht aan Ermelo. Het was in coronatijd, dus het bezoeken van winkels ging wat moeilijk en veel mensen waren er niet op straat. Maar ik vond het direct een prachtig dorp. Ermelo heeft alles, mensen zijn hartelijk en gastvrij, er zijn leuke winkels, bos, hei en water.” En die eerste indruk is daarna alleen maar versterkt. ,,Het enige is dat ik vanwege corona een heleboel taken van een eerste burger heb moeten missen. Als burgermoeder is het juist de taak om mensen te ontmoeten en deel uit te maken van de samenleving, de dagelijkse besognes. Maar bij mijn aantreden trof ik een zo goed als leeg gemeentehuis en konden we nauwelijks bezoekjes afleggen.” Burmanje komt dan ook zeker nog terug als toerist om evenementen mee te maken en over de braderie te lopen.

Balans

Het waren voor Dorine Burmanje tropenjaren. ,,Toen ik ja zei tegen deze functie had ik bedongen dat ik mijn nevenfuncties mocht aanhouden. En ik heb de eigenschap dat alles wat ik doe, voor 300% wil doen. Samengevat betekent dit dat het veel was. Ik wil nu graag de boel weer in balans brengen, tijd voor mijn geliefde hebben, aandacht geven aan de (klein) kinderen en ruimte te hebben voor familie en vrienden. Het is goed zo.” Haar opvolger schenkt ze het boek over de eerste tien vrouwelijke burgemeesters. ,,Daarnaast zal ik tegen hem zeggen: Ga het dorp in en besluit! Daar heeft Ermelo behoefte aan!”