'Tranen gelachen, onnozel gedaan en tenslotte het licht uitgedaan' 

ERMELO – Het ijs is gesmolten, het doek is gevallen. Het grootste winterevenement van Ermelo, de ijsbaan op ’t Weitje is zeer succesvol afgesloten met een ‘smeltfeest’. ,,We hebben tranen gelachen, onnozel gedaan en tenslotte tevreden het licht uitgedaan.” Met deze woorden beëindigde voorzitter Jan Carel Schepenaar zijn toespraak. ,,Vaak reed ik naar huis en dacht aan dit lied van Guus Meeuwis." Hij bedankte de enorme groep vrijwilligers en sponsoren die IJs in Ermelo mogelijk hebben gemaakt. ,,We hebben met z’n allen een top evenement neergezet.”

Het was één groot feest op de ijsbaan op ’t Weitje. Ruim 12.000 mensen kwamen schaatsen, meer dan honderdduizend rondjes werden er geschaatst. Honderden liters chocomel werden er geschonken en zo’n achthonderd mensen deden mee aan de Baldé CurlingCup. Naast deze teamstrijd, waren er bijna dagelijks schoolklassen op het ijs te vinden. ,,Het leuke is dat veel kinderen zo de eerste schaatsbewegingen maken. Sterker nog, met deze ijsbaan leren ze schaatsen, iets wat op natuurijs nauwelijks mogelijk is,” vertelde penningmeester Angelique Verweij.

Genomineerd

Een aantal sponsoren heeft al aangegeven volgend jaar weer te willen bijdragen aan IJs in Ermelo. ,,Het is zo goed als zeker dat de ijsbaan een blijvertje is,” vertelt voorzitter Jan Carel Schepenaar. ,,Bijzonder te zien hoeveel mensen er plezier aan beleven, op, maar ook naast het ijs.” Het is vooral ook een sociaal evenement. Naast de kinderen beleven ook veel ouderen plezier aan dit winterevenement. Zo gingen mensen met de rolstoel over het ijs, konden blinden en slechtzienden hun schaatservaring beleven en was er ruimte op de agenda voor mensen met een beperking. Het is dan ook niet vreemd dat IJs in Ermelo genomineerd is voor het Sport- en beweeginitiatief met een maatschappelijk karakter. Hiervoor kan iedereen nu stemmen.