'Het is zo gaaf dat iedereen enthousiast is'  

ERMELO – Eindelijk gaat het gebeuren, Ermelo is klaar voor haar eigen dorpsquiz. De eerste ‘Kwist’ heeft door corona drie jaar op zich laten wachten, maar nu staat de datum vast: op vrijdag 24 maart spelen alle teams tegen elkaar. Er hebben zich meer dan tachtig teams aangemeld, maar er zijn nog enkele plaatsen vrij.

,,Eindelijk mogen we'!” reageert Roelie Bakker, mede-initiatiefnemer. Met de ‘we’ doelt ze op de organisatie, de vereniging Pauwer, maar ook op de inwoners van Ermelo die al jaren wachten op de primeur. ,,Op vrijdag 24 maart kan heel Ermelo zich het hoofd breken en alle creatieve talenten aanspreken.” En de animo is groot. Meer dan duizend mensen kijken er halsreikend naar uit. Het concept is vergelijkbaar met een pubquiz, je speelt met een team. De locatie waar vanuit deelnemers spelen mogen ze zelf bedenken. ,,Je kunt meedoen met je familie, met de straat, de kerk of bijvoorbeeld de sportvereniging. Je mag zelf een team samenstellen,” vertelt Bakker. Elk team, bestaande uit minimaal tien mensen, krijgt een boekwerk vol vragen over de dorpsgeschiedenis, maar ook breinbrekers, sportvragen en de actualiteit zitten erin verwerkt. Ook zijn er doe-opdrachten en vragen waarvoor men speciale locaties moet bezoeken. Bakker: ,,Je mag alles opzoeken en iedereen bellen.” Misschien is het een extra handicap dat het boek drie jaar geleden al is gemaakt. ,,Er is in de tussentijd veel gebeurd en veranderd. Maar dat maakt het niet minder leuk. Het zorgde alleen voor wat aanpassingen.”
De organisatie is er helemaal klaar voor. Er komt een captainsavond en vanaf komende week worden ook de sociale media weer ingezet om de teams alvast te ‘trainen’. ,,Het is zo gaaf als je ziet hoe enthousiast iedereen nu al is.” Volgens Bakker is het juist de kracht dat je een avond samen bezig bent met een echt spel. Vooral nu het weer kan en mag om samen te komen.

Kwist barst los

De oorsprong van dit quiz-fenomeen ligt in het dorp Berghem, vlakbij Oss. Vijftien jaar geleden werd daar de eerste editie gespeeld. Tien jaar later waren er in Nederland een tiental organisaties bezig om het concept uit te rollen. Pas de laatste jaren zie je de dorpsquizzen in het land oppoppen. Inmiddels wordt het in zo’n honderdvijftig dorpen gespeeld. De Kwist barst op vrijdag 24 maart om 18.30 uur los. Voor 23.30 uur moeten de Kwistboeken, liefst zo compleet mogelijk ingevuld, weer worden ingeleverd. Zo maken de teams kans op leuke prijzen. Hoewel de organisatie blij is met de tachtig teams die in 2020 al hadden ingeschreven, is er nog ruimte voor enkele teams meer. Kijk hiervoor op de website www.dekwistermelo.nl Wacht hier niet te lang mee: ,,Om mensen alvast in de Kwistmodus te krijgen hebben we een aantal vooropdrachten bedacht. Die komen deels ook terug op de avond zelf en tellen mee voor de punten,” aldus Bakker.